Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Egy helyen a multik vetélytársai Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Míg a nagyáruházak a hódtói városrészben telepedtek egymás mellé Vásárhelyen, addig a helyi kereskedők, kis- és középvállalkozások jó része a nagy forgalmú Szántó Kovács János utca mellett találta meg a helyét.
Míg a nagyáruházak a hódtói városrészben telepedtek egymás mellé Vásárhelyen, addig a helyi kereskedők, kis- és középvállalkozások jó része a nagy forgalmú Szántó Kovács János utca mellett találta meg a helyét. Vásárhely egyik leghosszabb, a Kossuth tértől a városhatárig húzódó utcáján – amely a 45-ös főút belterületi szakasza – a lakóházakat egymás után építik át üzletekké. Itt még az egyetlen foghíjtelken is vállalkozás virágzik: szó szerint.

Betelt az Andrássy utcának az a szakasza, ahol egymás közelében alkalmas üzletsor található. A belvárosban a hetvenes évek panelépítési programja előtt szinte egybefüggő üzletsor működött, a katolikus templom felőli oldalt kivéve. A régi belváros lerombolása azonban megakasztotta a kereskedelmi életet, így a város fő utcáján nem alakulhatott ki olyan összefüggő üzletnegyed, mint a szegedi Kárász vagy a kiskunfélegyházi Kossuth utcán. A vásárhelyi rendszerváltás utáni kereskedelem átrétegződött, a boltok itt is egymás mellé települtek.

A hódtói városrészben csoportosultak a szuper- és hipermarketek, míg immár a Szántó Kovács János utca majd teljes hosszát elfoglalták a helyi cégek, vállalkozók üzletei. Aki tíz évvel ezelőtt végigautózta az utcát, annak még legfeljebb csak az autószalonok ütötték meg a szemét. Aki most arra jár – márpedig nemcsak a helyi, de az átmenő forgalom is hatalmas a 45-ös főút belterületi szakaszán –, azt látja, rendre bontják le a régi házakat, vagy alakítják át azokat boltokká, üzlethelyiségekké. Ráadásul jellemzően ez már nemcsak a belvároshoz közel lévő szakaszról, de a középső részről is elmondható.

– Forgalmunk 30-40 százalékát azok a vidéki vevők teszik ki, akik autóból látják meg szabadtéri üzletünket – mondta lapunknak Sirkó Zoltán, a Vackor Zöldcentrum kertkultúra-kereskedés vezetője. Nem titkolta, hogy azért nézték ki a Szántó Kovács János utcai foghíjtelket vállalkozásuk céljára, mert itt tényleg szem előtt van.

Varga Balázs, az Irodagép 2000 Bt. vezetője azt mondta, hogy itt az út mellett nagyobb a forgalom, igaz, az ő áruik olyan speciálisak, hogy törzsvevőik bárhol megkeresnék őket.
– Mi azt nem tapasztaljuk, hogy az egyik üzlet forgalma generálná a másikét, viszont hasonló profilú vállalkozás már telepedett mellénk.
Horváth Zsolt, a PC-bontó tulajdonosa itt talált magának üzlethelyiséget. Mondja, ez jobb hely, mintha az Andrássy, vagy a belváros, jobban szem előtt van, s errefelé még parkolási díjat sem kell fizetni. Márpedig a vevők autóval járnak vásárolni.

Összeszámoltuk a Szántó Kovács elejétől a végéig a szembeötlő portálú üzleteket, s több mint harmincat találtunk. Ennyi a belvárosban sincs. Ráadásul igencsak változatos a profil, hiszen kisállat- és horgászbolt, négy bútorüzlet, cukrászda, pénzügyi szolgáltató, adósságbehajtó, szexbolt, gazdabolt, szerszámkereskedés (mindjárt kettő is), parketta és faáruüzlet, komputercég, csavar- és szerelvénybolt, autóalkatrészt, illetve motorolajat kínáló üzletek, újságos, csempe és lakberendezési üzletházak mellett több használt- és új autókereskedés is itt található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István örökségéről szólt az ünnep Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Csak egy erős állam biztosíthatja az ország fejlődését, de ma Magyarországon az… Tovább olvasom