Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Egy nomád vásárhelyi katona

Hódmezővásárhely - Nagy Ákos sokat játszott katonásdit, és úgy maradt. Ma már a nomád, különösen a hun és magyar harcművészet érdekli.
Az 5 éves Ákos 3 éves kora óta lovagol

Nagy Ákosnak a biztos hátteret a család, felesége, Nikolett, és két fia, az 5 éves Ákos Levente és az 1 éves Zalán jelenti. Ákos 3 éves korától lovagol, fakarddal, lándzsával, baltával, és úgynevezett veszélytelen íjjal gyakorolja a fegyverek használatát.

– Gyerekként sokat játszottam katonásdit. Ez nálam megmaradt, nem nőttem ki – mondta a 37 éves Nagy Ákos, aki pályát is eszerint választott, katona lett. 1998-ban került Kisszállásról Vásárhelyre, jelenleg a 62. lövészzászlóaljnál szolgál zászlósként. A hobbija is a fegyverekhez, a nomád népek harcmodorához köti, amivel 2005-ben kezdett el komolyabban foglalkozni. Könyveket vett, először Kassai Lajos Lovasíjászat, majd Kelemen Zsolt Lóháton, fegyverben című munkáját olvasta, utóbbi volt a meghatározóbb.

Mint a káposzta
– Az idő múlásával ez életmóddá vált, amihez a családnak is alkalmazkodnia kell, ugyanis ez heti kettő-négy edzést jelent. Nagy hangsúlyt fektetünk a lovak kiképzésére, ami a Kucsora família gazdaságában, a Kéktói Ménesnél történik, ez lehetne a későbbiekben a régióban a hun-magyar harcművészeti központ – mondta Nagy Ákos. Hangsúlyozta, most startolt a koncentráltabb munka a feltételek megteremtésével, toborzással, népszerűsítéssel. Ezért is tartott idén bemutatókat Vásárhelyen a lovas juniálison, a Kéktó Fesztiválon, a porcelángyári Építők-napon és a hód-tavi csatánál.

Fotók: A szerző felvételei
Fotó: A szerző felvételei

– Drágának tűnhet ez az elfoglaltság, de nem kell sok minden hozzá: használható íj, három nyílvessző, egy rövid és egy hosszú bot, valamint némi lovaglási lehetőség alkalmas hátasokon. Nekem négy éve saját lovam van. Érdemes csinálni, mert az embereknek tetszik a produkciónk. Sokan beszélnek a nomád harcmodorról, de kevesen értenek hozzá. A mi munkánk olyan, mint a káposzta: rétegenként, sok mindenből épül fel. A különböző tudományágaknak csak azon részeivel foglalkozunk, amelyek az általunk gyakorolt harcmodorhoz kötődnek.

Nyílzápor
Kelemen Zsolt kifejlesztett egy versenyrendszert, amelyben a nomád lovasok összemérhetik felkészültségüket. Nagy Ákos is részt vett a munkában. Jelenleg mintegy 60 áll nomád lovas van az országban. – A verseny még nem indult be, ahhoz több lépcsőt kell leküzdeni, például le kell vizsgáztatni a lovakat. A versenyszámok között lenne nyíllal pontlövés és körkörös lovaglásban nyílzápor – 100 méteres sugarú körön – a bábukra.
A feladatokat egyéniben és csapatban is végre kellene hajtani, hiszen a csatákat anno nem egy-egy ember vívta, olykor több száz harcos összehangolt tevékenységét igényelte – mondta Nagy.Az életmódba nemcsak a gyakorlás, az edzések és a bemutatók tartoznak, hanem az eszközök is. Nagy Ákos mutatott egy páncélt, amit teszteltek: nyíl- és golyóálló. Hangsúlyozta, utóbbi alatt mai hadipisztolyt kell érteni.

Sztyeppei harcmodor
– Társaimmal az a célunk, hogy a legendás nomád, sztyeppei harcmodort, harcművészetünket visszaillesszük méltó helyére a köztudatban, beépítsük az emberek gondolkodásába. Ezzel tisztelegve elődeink, a harcosok emléke előtt, akik behatoltak a Kárpát-medencébe, hazát szereztek, lehetővé tették, hogy itt éljünk – hangsúlyozta Nagy Ákos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálázógép és istálló égett Vásárhelyen

Egy bálázógép gyulladt ki pénteken délben Hódmezővásárhely külterületén. A tűz átterjedt a tarlóra… Tovább olvasom