Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egyelőre ingyenes az új vásárhelyi mélygarázs

Hódmezővásárhely - Két hónapig ingyen használhatják az autósok az új vásárhelyi mélygarázst, aztán ugyanúgy száz forintba kerül majd egy óra, mint az utcai fizetős zónában. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem túl sokan hagyják itt az autójukat.
Másfél hete nyitották meg a nagyközönség előtt az új sportcsarnok mélygarázsát Vásárhely belvárosában. A létesítményhez tábla vezet a Mária Valéria utcából, aki viszont oda nem kanyarodik be, és nem ismerős a városban, bajosan szerez tudomást erről a lehetőségről. Pedig sokat spórolhat az, aki mindenképp a város szívében szeretné hagyni az autóját – amíg ugyanis a fizetőparkolási rendszerbe bevont utcákon óránként 100 forintot kérnek a sofőröktől, addig itt a bejáratnál nagy tábla hirdeti, hogy a parkolás díjmentes. Legalábbis egyelőre.

Hétköznaponként reggel fél 7 és este 8 óra között lehet használni, hétvégén pedig rendezvényektől függően. Ha valaki záróra után otthagyja vagy -felejti kocsiját, kétezer forint ellenében kapja vissza.

Lakóknak non-stop

Hamarosan kedvezményes bérletet válthatnak majd a közelben lakók a mélygarázsba is. Számukra a létesítmény éjjel-nappal használható lesz, így őket nem köti majd a nyitva tartási idő.
 
A mélygarázs annyira új, hogy a gyalogosfeljárót még nem fejezték be, így most ott kell kisétálni, ahol korábban autóval behajtottunk. Ennél kicsit zavaróbb az, hogy kocsival is pontosan ott, azon az úton kell kikanyarodni, ahol befordulni, így fokozottan ügyelni kell arra, nehogy a kanyarban épp szemből is érkezzen valaki. Magyar József, a városellátó vezetője úgy tájékoztatott – és példaként többek közt a békési megyeszékhely bevásárlóközpontját, a Csaba Centert említette –, hogy ez sok helyütt így működik, és egyáltalán nem szokott problémát okozni. Hamarosan pedig tükröt is felszerelnek a jobb beláthatóság érdekében.

Most még ingyenes, később óránként száz forintba kerül majd a föld alatti parkolás. Fotó: Karnok Csaba
Most még ingyenes, később óránként száz forintba kerül majd a föld alatti parkolás. Fotó: Karnok Csaba

Arról, hogy meddig lesz ingyenes a mélygarázs, a polgármesteri hivataltól kaptunk tájékoztatást. Ezek szerint körülbelül két hónapig mindenki díjmentesen parkolhat itt, utána felszerelik a sorompót, és ugyanúgy 100 forintba fog kerülni egy óra, mint kint az utcán. Az autósok viszont többek kapnak a pénzükért, hiszen onnantól kezdve őrzik is a garázst, arról nem is beszélve, hogy az időjárás viszontagságaitól is védve van az autó.
Épp ez az egyik oka, hogy a sétálóutcán működő delikát üzlet tulajdonosa, Szenti Tibor is a mélygarázst használja, amióta lehet.

Harminc-negyven autó

A közel száz férőhelyes mélygarázsban reggelente átlagosan 10-15, napközben körülbelül 30-40 autó áll, tehát bőven van még szabad hely. A fizetős utcai szakaszokon viszont szinte egymást váltják a kocsik.

Kérdésünkre elmondta: korábban mindig a környező utcákon keresett olyan helyet, ami nem tartozik a fizetős zónába, most pedig a csarnok alatt parkol. A múlt heti kánikulában így már nem forrósodott át az autója, hiszen nem sütött rá a nap. Hozzátette: mivel a közelben lakik, és gyakran hajnalban indul otthonról, egyelőre nem hagyhatja a mélygarázsban a kocsiját éjszakára, a nyitvatartási idő miatt. Később azonban, ha választania kell majd, hogy az utcán vagy a csarnok alatt fizet a parkolásért, mindenképp az utóbbi mellett dönt.

Nem így tett tegnap délelőtt az a középkorú sofőr, akit a Dr. Rapcsák András úton (a csarnoktól autóval mintegy 200 méterre) faggattunk parkolási szokásairól. Épp egy százassal a kezében indult az óra felé, amikor a mélygarázsra hívtuk fel a figyelmét. Bevallotta, igazából nem tudta pontosan, hogy már használható és ingyenes, de az információ birtokában sem száll vissza a kocsijába, inkább fizet.

Olvasóink írták

 • 12. háborgó 2008. szeptember 17. 21:33
  „gondolom,a mélygarázsba terelés a cél,ezért van 3 parkolő hely a Szt.Antal u-ban,miközben előzőleg jópár ott lakóval kifizetteték az odaszóló éves bérletet.A közelben lévő irodák megközelitését sikerült is megakadályozni a mozgássérülteknek.Vásárhelyre ez se kötelező?Hányféle adót kell még fizetnünk burkoltan?”
 • 11. KilgoreTrout 2008. szeptember 17. 19:52
  „Szerintem a fizető parkolási rendszer bevezetésének célja nem elsősorban a bevétel növelése, hanem a szűken vett belváros zsúfoltságának csökkentése volt. Ezt a célt pedig szerintem jól szolgálja.”
 • 10. mackó 2008. szeptember 17. 12:50
  „írástudatlan ne kapd fel a vizet ez a valaki rohadt bunkó az biztos, nem is tudja hogy mit ír.Sajnálom őt.”
 • 9. Írástudatlan. 2008. szeptember 17. 10:21
  „@@@@@@@@@@@!De te sem panaszkodhatsz komám!Te még nálamnál is bunkóbb vagy!Legalább megindokóltad vólna hogy miért is vagyok az????Fogalmam sincs hogy ki lehetsz de gerinces ember biztosan nem!Ha csak szórakozni akarsz velem akkor inkább szórakozzál a családoddal vagy a farkaddal!!!!Na csáh!!!!”
 • 8. @@@@@@@@@@@ 2008. szeptember 17. 06:32
  „Írástudatlannak nem kellene írásban a bunkót játszani, a´ nélkül is annak tűnik!”
 • 7. cikicakk55 2008. szeptember 16. 14:42
  „Mackó!!!
  Gratulálok a meglátásodhoz!!!Szerintem is kezdjék a Polgármesteri hivatal dolgozói a példamutatást.”
 • 6. mackó 2008. szeptember 16. 14:05
  „Kötelezném lj és csapatát valamint az önkorm. dolgozóit, hogy itt parkoljanak. Egy kis gyaloglás nem ártanak nekik ha már hülyeséget építtetett megint.”
 • 5. aranka2 2008. szeptember 16. 13:27
  „Beth, épeszű ember nem fizet, ha nem muszáj.
  Ami meg a mélygarázst ileti, városunk vezetésének újabb baromsága, újabb felesleges beruházása. Ugyan mikorra térül meg az ára?”
 • 4. Beth_ 2008. szeptember 16. 13:03
  „Megy ám a városházi kommunikáció!!!
  Gratulálok!”
 • 3. Írástudatlan. 2008. szeptember 16. 09:31
  „Nagyon szép a fotó!Be indúlt a mézesmadzag akció!Mi vólna ha véglegesen ingyen lehetne parkólni?Biztosan tolonganának az autósok.Vagy tényleg ennyire rá van szorúlva városunk szemefénye arra a 100.-ft.-ra?Igaz sok kicsi sokra megy!De szerintem aki csak teheti nem fogja használni a mélygarást mert vannak olyan helyek amitől eléggé messzire van.Főleg ha még fizetős is lessz!Nekem végül is teljesen mindegy mert én gyalogosként biztosan nem fogok beparkólni a mélygarázsba.Ez csak egy észrevétel a részemről.”
 • 2. totya66 2008. szeptember 16. 09:02
  „"Beth" Nem morogni,... aki szegény vegyen hibrid autót és akkor bárhol ingyen parkolhat. :-)”
 • 1. Beth_ 2008. szeptember 16. 08:25
  „Szegény Szenti úr! Eddig a nem fizetős zónában hagyta az autóját! De sajnálom! És az ilyenekből van a legtöbb. Aki persze bérből és fizetésből él, az mindig kiperkálja a százast. Gratulálok a gazdagok moráljához :I”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemes közvilágítást tesztelnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy hónapig tesztelik azt a napelemmel működő lámpát, amelyet a barattyosi… Tovább olvasom