Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Egyetemi képzés indul a megszűnt vásárhelyi iskola helyén

Hódmezővásárhely - Még idén megnyílik oktatási, művészeti, kulturális centrumként, kiállítóhelyként a nemrég megürült Nagy Sándor utcai iskolaépület Vásárhelyen. A most Budapesten látható, Vásárhely kincsei című tárlat lesz az első kiállítása a háznak, de később az egyetemi szintű keramikusképzés is itt indul.
Az épület a Wartha Vince Kerámia Művészeti Alapítványé lett. A város korábban bontani akart, és itt is ingyentelkeket szeretett volna osztani, de aztán elálltak ettől a tervtől.

Művészeti, kulturális és oktatócentrummá válik a vásárhelyi belváros közelében a Nagy Sándor utcai iskolaépület, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány jóvoltából. A jó állapotban lévő házat ugyanis a közgyűlés – az alapítvány kérelmének helyt adva – hasznosításra átadta, a szervezet cserébe vállalta az átalakítás, s a majdani működtetés költségeit is. Az alapítvány, illetve a Szegedi Tudományegyetem helyi kara közösen kíván itt egyetemi szintű keramikusoktatást végezni. Ennek akkreditációja jelenleg is folyik, és a közös munka feltételeit ezután részletezik.

Az olvasókörök jussa

A kistelepüléseken működő olvasókörök kapták meg térítésmentesen használatra a megszűnt külterületi ÁMK kútvölgyi, batidai, és erzsébeti iskolaépületeit. A szikáncsi iskolát a helyi részönkormányzat kapta meg. Bérleti díjat ezekért a közgyűlés nem kért, csak azt kötötte ki, hogy az ingatlanokat szavazások, fórumok és ügyfélfogadás idejére a város rendelkezésére kell bocsátani.

Az első elképzelések még bontásra ítélték a patinás épületet, hogy a területét ingyentelekként ossza ki a város. A lakossági tiltakozások hatására az önkormányzat gyorsan módosított a tervein, s közösségi hasznosítását kereste az ingatlannak. Most megtalálta.

– Művészeti, kulturális, oktatási centrumot kívánunk kialakítani az épületben, azaz, egyszerre működne kiállítóteremként, elméleti oktatási és konferencia-helyszínként – árulta el az elképzelés részleteit Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész. A Magyar Kerámiaművészek Országos Szövetsége, valamint a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: alapoznak az immár tízéves, országos és nemzetközi elismerést is kiváltó vásárhelyi kerámiaszimpóziumokra.

– Költségkímélő módon, minimális átalakítással, de már az idén szeretnénk megnyitni az épületet, mégpedig azzal a Vásárhely kincsei című kiállítással, mely jelenleg a fővárosi VAM Designben látható, s melyet nem szeretnék elemeire bontani. Az épület állapotát építészekkel vizsgáltattuk meg, kiderült, hogy minimális ráfordítással be is költözhetünk, majd az épületet fokozatosan vennénk birtokba, alakítva át az igényekhez – mondta.

Az alapítvány elképzelései szerint az egyetemi oktatás mellett rendszeresen tartanak előadásokat az érdeklődő vásárhelyiek számára, s az oktatást nem csak szervezett, azaz egyetemi formában folytatják majd a falak között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonjátszótér vásárhelyi a Borz utcában

Hódmezővásárhely - Az ártéren lévő csatornát bélelnék ki azokkal az óriási betonelemekkel, melyek… Tovább olvasom