Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán

Hódmezővásárhely - Évszázadokkal ezelőtt a vásárhelyiek a városból kivezető utaknak praktikus nevet adtak: ahová vitt az út, arról nevezték el. Így Szegedi-, Makói-, Kutasi- és Szentesi úton érkeztek az akkoriak Vásárhelyre. A városból kivezető egykori Szentesi utcát később Szántó Kovács János utcára keresztelték, 2007-ben Dr. Rapcsák András út lett a Kossuth tér és a Teleki utca közé eső szakaszból.
Az 1870-80-as években Hódmezővásárhely tudatos fejlesztése valósult meg. Az építészeti és szépészeti szakosztály feladatkörébe tartozott mindenféle középítkezés, az építési vonalak és tervek kijelölése, elkészítése. A belváros szabályozásakor első lépésként a Csonka utcát (a mai Mária Valéria utca) nyitották ki 1887-ben, így a téglaburkolatos Szent Antal utcát összekötötték a szintén téglaburkolatos Szentesi utcával, így a Kossuth térre és a piacra könnyebb volt eljutni. A Szentesi utca később Szántó Kovács János földmunkásról, az országos és helyi agrárszocializmus vezetőjéről kapta a nevét.

Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A tanyáról bejövő árusok és az iparosok, kereskedők a Kossuth téren és a kőfal felőli részen árulták portékáikat, ám a piac terjedelme egyre nőtt, ezért 1911-ben a kőfal alatti sáros terep, a csirkepiac 30 ezer korona költséggel térburkolatot kapott. A Szegedi út és a kórház közötti részt szintén kikövezték ekkor. Földre terített pokrócokon, zsákokon, térítőkön, a járdaszélen is árusítottak a Szentesi, az Andrássy utca elején és a Szőnyi utcában. Így a Szentesi utcán már akkor is nagy volt a forgalom, mégha nem is autók, buszok pöfögtek az aszfalton.

A Szentesi utca emeletes épületeit a kijelölt szabályozási vonalra építették a századfordulót követő évtizedben. A Kossuth tér sarkán állt az 1880-ban épített Beregi palota, melyet 1978-ban bontottak le, így megszűnt az utcarész építészeti egysége.

Az utca legelején egymás után épültek a késői szecesszió hatását tükröző paloták. Szecessziós épületként Szilágyi János emeletes lakóházát a Koncz testvérek tervezték és kivitelezték. A mellette emelt házat Kiss Bertalan temetkezési vállalkozó építtette, korábbi földszintes háza helyére. 1911-ben Ybl Lajos tervei alapján valósult meg a Genersich palota a Mária Valéria és a Szentesi utcák sarkán. Ma kávézó és szórakozóhelyként üzemel, az út túloldalán a tavaly felújított, 1807-ben elkészült görögkeleti templom található.

Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán - GALÉRIA

Egykor és most

Sorozatunkban olyan hódmezővásárhelyi régi utcákat, épületeket, tereket mutatunk be – olykor személyes történeken keresztül -, amelyek még ma is léteznek, de az évek alatt jelentős változáson estek át.

A görögkeleti egyház 1909-ben Müller Miksa szecessziós tervei szerint építtette fel az egy emeletes, földszinten üzlethelyiségeket, az emeleten lakásokat magába foglaló bérházat, a görög palotát. 1950-től a rendőrség, és az ÁVH használta, alakíttatta át céljainak megfelelően az épületet. Az 1970-73 közötti felújítás után ismét az eredeti funkciója szerint használják az épületet. 1880-ban épült a Kossuth tér 6. szám alatti Lotta-ház. A Lázár utca és a Dr. Rapcsák utca sarkán, a baloldalon található a zárt, sarokerkélyes, kétszintes Tárkány- palota, melyben eredetileg a földszinten üzletek, valamint 1936-tól 1944-ig a Népújság napilap nyomdája, szerkesztősége, kiadóhivatala, az emeleten pedig az építtetőnek, dr. Tárkány Szűcs Ernő ügyvédnek magánlakása volt. A ház államosítása után az Állami Gazdaságok központjának hivatali helyiségéül szolgált. Jelenleg a biztosító működik a földszinten, az emeleten pedig bérlakások vannak. 1988-ban az akkori tulajdonos, a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezet újította föl, de egy újabb tatarozás most sem ártana.

Janáky István által a modern építészet szellemében tervezett és 1953-ra elkészült művelődési ház Petőfi Sándor, majd 2012-től a vásárhelyi születésű Bessenyei Ferenc színészóriás nevét viseli az intézmény.

Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán - GALÉRIA

Tavaly 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed a felújított Bessenyei művelődési központtal, sétálóutcává alakult a Dr. Rapcsák András út Kossuth tér felőli szakasza egészen az átalakított Tornyai múzeumig. Az átmenő forgalmat átterelték más útvonalakra, a Kossuth teret lezárták az autósok elől. Nehéz volt ezt megszokni, viszont kárpótolhatja a vásárhelyieket a sétálóutca és az ott szervezett programok, az új üzletek, a felújított régi épületek látványa. A Tornyai múzeum átalakult, a mellette álló korábbi kis épületet ledózerolták, helyére a múzeum új szárnya valósult meg. Sokévi elhanyagolt állapota után renoválták a Tiszti Klubot.

Olvasóink írták

 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 03. 15:08
  „8. hecsedli 2013.03.01. 23:46
  Ja, nem tudtuk, hogy télen nem üzemel és csak nyáron lesz dömping
  Igaz is, mert a Kárász utca is kihalt, egy lélek se bóklászik, ha nincs +30 fok XD”
 • 9. xenopus 2013. március 02. 07:03
  „8. hecsedli - Akkor te ültél a múltkor a hófúvásban a sétáló utcán és onnan pötyögted az okosba ezen sorokat!? Nem?
  7. Lázárhelyi - Majd a nyáron a PMK elé fognak programot szervezni és akkor lesz ott elég ember.”
 • 8. hecsedli 2013. március 01. 23:46
  „Várd meg a nyarat ,te szerencsétlen,te is a szobádból írogatsz ahol meleg van..”
 • 7. Lázárhelyi 2013. március 01. 20:27
  „Hát, nem igazán sikerült lencsevégre kapni a sok sétálgató városlakót...
  Csak nem mindenki bent tobzódott a múzeumban, emlékpontban, vagy talán a népjóléti irodában?”
 • 6. xenopus 2013. február 28. 18:21
  „Nekem speciel tetszik a cikk! Véleményem szerint, szépen leírja a történéseket. Arról a cikkíró sem tehet hogy szétverték az egész Szántó elejét. Ja Rapcsákot, de akkor hol a Szántó eleje? Ugyanis s 2007-es utcanév változás után a nagy sietségben elfelejtették "újraszámozni" a Szántó K.J utcát, mármint ami megmaradt belőle! A Teleki utca után hatvan valamennyivel kezdődik (A Delfin azt hiszem 64sz) a túloldalon a Bandula sem az 1 szám. Vagy esetleg azért nem osztottak ki új számokat mert vissza akarták, akarják rendezni az egész Szántó K.J utcát?
  Ez egy érdekes dolog lenne...”
 • 5. Büfékocsi 2013. február 28. 17:31
  „Az egész sétálóutcás hajcihő helyett, elég lett volna ha kijavítják a sok helyen (a belvárosban is) életveszélyes járdákat és bicikliutakat. Arról nem is beszélve, hogy borzalmas forgalmat löktek a Kaszap utcára. Hagyták volna a csudába ezt az egész PMK átépítést (is) az átnevezéses cirkusszal együtt, és vettek volna egy normális zongorát, a régi kultúrba´ (már most esnek szét a székek!!!)! De nem 40 milliósat, akkor se!!! Így most nem kellene a néptől tarhálni erre (is)! Én a magam részéről kifejezetten ellene vagyok most már a mindenféle unijós fejlesztésnek(sic!) ugyanis nemhogy nem javít egy ilyen csóringer, amúgy is világvége hangulatú városka - mint amilyen <moderálva>hely is - gazdasági helyzetén, kifejezetten árt neki! Ébresztő magyarok!!!”
 • 4. Én2 2013. február 28. 11:11
  „Szerintem is jobb lenne mivel akkor élhető lenne az utca mint régen. Most kihalt és néptelen, alvó város.”
 • 3. KamuNeni 2013. február 28. 10:35
  „Jobb lenne ha ma is arusok arulnanak a setalo utcan, mert most kihalt”
 • 2. mivan? 2013. február 28. 09:18
  „"a vásárhelyiek a városból kivezető utaknak praktikus nevet adtak: ahová vitt az út, arról nevezték el."
  Mint az egész világon mindenhol. Vagy ezt is mi találtuk fel? Amúgy nincs gond.”
 • 1. gipszk 2013. február 28. 08:03
  „http://www.e-nyelv.hu/2011-11-28/setaloutca-setalo-utca/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotópályázat Hódmezővásárhelyen

Fotópályázatot hirdet a Környezeti Információs Központ és a Szent István Általános Iskola Zöld Kapocs Oktatóközpontja. Tovább olvasom