Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Egymás ellen indulnak a családtagok: az 1 százalék a cél, hogy ne kelljen visszafizetni a milliókat?

A Szimandl család négy jelöltet indított volna az országgyűlési választáson. Egyikük nyilvántartásba vételét megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság. Kíváncsiak voltunk, hogy ülnek le a kampányidőszakban egymás ellenfeleiként mondjuk vacsorázni. Egyikükkel sem tudtunk beszélni.
Szimandl János (Családok Pártja – CSP), Szimandl Tamás (Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja – MEDETE), Szimandlné Nagy Ibolya (Összetartás Párt – ÖP) egymással szemben indul Csongrád megye 4. számú választókerületében az április 8-i országgyűlésiképviselő-választáson. A családnév egybeesése nem véletlen. Apáról és fiáról, illetve utóbbi feleségéről van szó. Hárman három párt színeiben. Időközben Szimandlné Nagy Ibolya indulása meghiúsult, mivel a Nemzeti Választási Bizottság (NBV) elutasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét. Ha már önmagára nem szavazhat, Ibolya asszony eldöntheti, hogy a férjére vagy az apósára adja le a voksát.
Szimandl Tamás és felesége, Ibolya egymás ellen indul. Illetve mégsem, mert az Ibolya által képviselt pártot nem vették nyilvántartásba.  Fotó: Szimandl Tamás Facebook-oldala
Szimandl Tamás és felesége, Ibolya egymás ellen indul. Illetve mégsem, mert az Ibolya által képviselt pártot nem vették nyilvántartásba. Fotó: Szimandl Tamás Facebook-oldala
A valasztas.hu-n találtunk egy negyedik Szimandlt is. Szimandl Noémi Szimandl Jánoshoz hasonlóan a Családok Pártja jelöltje, de nem Csongrádban, hanem Bács-Kiskun megyében. Szerettünk volna valamennyiükkel beszélgetni, de nem leltünk egyetlen plakátot vagy szórólapot sem, ahol esetleg az elérhetőségüket feltüntették volna. Bár a Facebookon valamennyien jelen vannak, hiába írtunk nekik üzenetet, nem válaszoltak a megkeresésünkre. Megkérdeztük volna például, hogy nem okoz-e családi konfliktust, hogy egymás ellenfelei a korteshadjáratban.

Ha olvasóinknak fogalmuk sincs, hogy a fentebb említett pártoknak ki az elnöke, hány tagjuk van, milyen programmal szeretnének kormányt váltani vagy kormányt támogatni, ne legyen lelkiismeret-furdalásuk. Talán az Összefogás Pártról tudjuk a legtöbbet, amelyik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése alapján nem indulhat a választáson. Azért utasították el a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt pártját, mert az NVB korábban már jogsértést állapított meg ellene. A bizottság szerint a listájuk nyilvántartásba vétele ellentétes lenne a jogállamisággal. Így Szimandlné Nagy Ibolya már biztos nem lesz a 4-es kerület országgyűlési képviselője.

A Családok Pártjának megtaláltuk a Facebook-oldalát, amit hétfőn délig összesen 5-en követtek. Programjukat innen ismerjük, szó szerint idézzük: „2018 ez legyen a Család éve egy új Párt aki képviseli a Családok érdekeit. Ha te is szeretnéd hogy legyen ilyen Párt akkor itt az hogy szavaz rájuk". Hogy ki a pártvezér, nem derült ki, bár az oldal egyetlen bejegyzésében van egy fotó, amin a pálmafák és leanderbokrok előtt egy férfi látható, de nincs odaírva, hogy ki is ő.

A MEDETE pártot is beírtuk a Google keresőbe. „Legjobb barátunk" pár napja még elírást feltételezett, és a medenceépítéssel kapcsolatos összes tudnivalót dobta ki. Mára a MEDETE-ről sokat írt a hazai sajtó. A hvg.hu kiderítette, hogy a székhelyük és a vezetőjük sem azonos a pár nappal ezelőttivel. Egy ferencvárosi bicikligumiboltban működnek. A párt valódi vezetője nem Mihály Viktória, aki a nyilvántartásban szerepel, hanem Bossányi Edina, aki a hvg.hu megkeresését agresszívan utasította el.

Az országban egyébként nemcsak Hódmezővásárhelyen, hanem több választókerületben is fellelhető hasonló családi összefonódás a képviselőjelöltek és kispártok körében. Mivel a fent említettek és még jó néhány más kis párt sem folytat semmiféle kampánytevékenységet, felmerült, hogy csupán kamupártok, és nem a parlamentbe jutás 5 százalékát szeretnék átugrani, hanem megelégednének pártszinten az országos 1 százalékkal, illetve egyéni jelöltként a körzeti 2 százalékkal.

Országgyűlésiképviselőjelöltnek lenni ugyanis kicsiben nem is olyan rossz üzlet. Az egyéni körzetben induló jelöltek a költségvetéstől 1 milliót kapnak a kampányköltségekre. Ha egy párt országos listát is állít, akkor még közel 600 millió üti a markukat. Az 1, illetve 2 százalékra pedig azért van szükségük, mert ha nem érik el, akkor vissza kell fizetniük a pénzt. Ha nem költenek egy árva fillért sem, és mégis elérik a százalékhatárt, akkor az ölükbe hullott munka nélkül egy szabad szemmel is jól látható összeg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos megemlékezés Vásárhelyen

Kétnapos ünnepet tartanak Hódmezővásárhelyen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170.… Tovább olvasom