Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Egymás után nyílnak a lovardák

Miközben tavaly csökkent az érdeklődés a falusi turizmus iránt, a lovaglási lehetőségek tovább bővülnek Vásárhelyen. Több lovardát építenek-fejlesztenek a városban és térségében. A hét végén zárt pályát adnak át, a város határában pedig egy északi hátasfajta tartásába kezdenek – az állatok beteg gyerekek gyógyulását segítik.
A hét végén megnyíló lovarda példáját hamarosan másik követheti. Fotó: Tésik Attila
Fedett lovardával gazdagodik Hódmezővásárhely a hét végén. A 20-szor 44 méteres új pályán kisebb versenyeket tarthatnak majd a sport szerelmesei, és lehetőség lesz arra, hogy rossz idő esetén is lehessen lovagolni. A lovasudvar működtetői szeretnék fellendíteni a turizmusnak ezt az ágát Vásárhelyen.

– Sajnos az utóbbi időben jelentősen visszaesett a falusi és a lovasturizmus is a térségben. Tapasztaljuk, hogy sokaknak egyszerűen nincs pénze erre a kikapcsolódási lehetőségre. Mindemellett reméljük, hogy az új lovarda kicsit vonzóbbá teszi ezt a sportolási lehetőséget – fogalmazott Gálné Bánfi Katalin, a lovasudvar tulajdonosa. Hozzátette: utoljára a Hód-Mezőgazda telepén volt fedett lovaspálya, de mivel ez bezárt, ilyen létesítmény nélkül maradt a város.

Elsősorban a környéken élők veszik igénybe a lovasturizmus-szolgáltatásokat, kisebb számban német és holland vendégek érdeklődtek az utóbbi években – halljuk a tulajdonostól. Pályázatot fontolgatnak, hogy ennek eredményeképp egy 20-szor 60-as méretű fedett pályát is építsenek, ez a feltétel hiányzik a nemzetközi lovasversenyek megrendezéséhez.

Vastag akáctörzsekből kiképzett, impozáns, kettős kerítés és jókora szín, istálló épül Vásárhely határában – mintha a Jurassic park képkockáiról ismerős karámokat látnánk. Megtudjuk: a nagytestű állatokat biztonságosan őrző kerítésrendszer mögött hamarosan lovakat fognak tartani, méghozzá nem is akármilyeneket.

– Fjord fajtájú, nagyon nyugodt vérmérsékletű lovakat szeretnénk meghonosítani a térségben – mondja Bánfi József, a tanya tulajdonosa. – Egyelőre négy állatot tartunk majd itt. Hazánkban csak egy-két helyen tenyésztik egyelőre ezt a fajtát, úgy tudom, az Alföldön eddig még nem próbálkoztak azzal, hogy lovasturizmusba bevezessék. Idén már szeretnénk használni az épületeket, egyelőre csak farmgazdaságként működtetnénk, de terveink szerint rövidesen bekapcsolódunk a falusi turizmus szolgáltató rendszerébe – fogalmazott Bánfi.

Megtudtuk: a fjord – neve alapján könnyedén kikövetkeztethetően – északi fajta, kifejezetten gyógyterápiás lónak számít, amit gyakran fogyatékkal élő vagy autista gyermekek gyógyítására használnak. A terápiás célú lovaglásra egyébként a most elkészült fedett pályán is lehetőség van, tavaly óta különleges nevelési igényű és enyhén sérült kicsik számára rendeznek lovasfoglalkozásokat – ennek Hódmezővásárhelyen már hagyománya van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó ingyenes nap

Kész őrület! – jellemezte a tegnapi napot dr. Szántai Gábor. A vásárhelyi háziorvosnál már az… Tovább olvasom