Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egymilliót költenek a múzeumra

Szabadtéri kemencét, valamint közösségi térként úgynevezett hatlábat alakítanak ki a mindszenti múzeum udvarán. Ez utóbbi annak idején az iparosok, mesteremberek összejöveteli helye volt, most pedig hagyományőrző foglalkozásoknak ad majd otthont.
Ha kész lesz, hat tartóoszlopon áll majd az új közösségi helyiség a múzeum udvarán. Fotó: Tésik Attila
A régiek által csak hatlábként emlegetett szín gazdagítja hamarosan a mindszenti múzeum kínálatát. Ezek az építmények a 19. században játszottak nagy szerepet a közösségi életben, hiszen az iparosok, a mesteremberek rendszeresen itt gyűltek össze, megvitatni örömüket-bánatukat, vagy egy táncos-zenés mulatságra. Az elnevezés egyébként onnan származik, hogy a nyitott építmény tetejét hat láb tartja – tudtuk meg Fuchszné Benák Katalintól, a Keller Lajos Városi Könyvtár, valamint a helytörténeti gyűjtemény igazgatójától.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Tengertánc-programon nyert a település pénzt a hatláb megvalósítására, melyet egyébként a már elhunyt Kasznár Tóth Emma pedagógus által lerajzolt terv alapján készítenek el. A nyitott helyiség hagyományőrző foglalkozásoknak ad majd otthont. Ugyanakkor a mintegy egymillió forintból nemcsak közösségi térre futja majd. Ugyancsak a múzeum udvarán helyet kap egy szabadtéri kemence is, melyet Juhász István, mindszenti mesterember készít társadalmi munkában, mégpedig hagyományos technikával. A kemencében hagyományos ételeket főznek, alkalmanként kenyeret, lepényt sütnek, de töltött káposzta vagy csülkös bableves is főhet benne.

A műemléki védettség alatt álló múzeumi épület egyik terme is megújul, mégpedig az a kiállítótér, ahol a patikai eszközöket őrzik. Itt egy harminc főt befogadó összejöveteli termet alakítanak ki a régi gyógyszertári kellékek szomszédságában. Az udvari, valamint a belső munkálatokkal várhatóan június közepére végez a Műemlék Helyreállító Kht., s ezt követően Péter-Pál napján jöhet is a nagyközönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változott a vásárhelyi szemétrendelet

A megyei közigazgatási hivatal törvényességi észrevétele miatt megváltoztatta a szemétdíjfizetésről… Tovább olvasom