Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyre homályosabb a plakátügy

Tovább bonyolódik a plakátügy Vásárhelyen: a város jegyzője tegnap elmondta, a szalagtranszparensek kihelyezésére építési engedélyt kért és kapott valaki, Korsós Ágnes azonban nem árulta el, kiről van szó. A helyi szocialisták úgy döntöttek, szombat reggel leszedik az általuk botrányosnak tartott hirdetéseket.
Közben a Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Köre magára vállalta, hogy tagjai tették ki a szalagtranszparenseket – ilyen néven a megyei bíróságon azonban nincs bejelentve szervezet.

Egyelőre nem tudni, ki a gazdája a hatalmas port kavart vásárhelyi hirdetéseknek. Mint ahogy tegnapi lapunkban is beszámoltunk róla, a városszerte kitett, kék színű szalagtranszparensek, amelyeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter fotója és néhány mondata látható, botrányt okozott a városban. A helyi szocialisták és szabad demokraták felháborodtak az anonim plakátokon.

– A városi kapitányságra ismeretlen tettes ellen feljelentés érkezett a szalagtranszparensek miatt. A rendőrség az ügyet továbbította az önkormányzatnak – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Korsós Ágnes. Szavai szerint azonban az önkormányzat csak akkor tud eljárni, ha a bejelentő megnevezi azt, aki ellen kifogása van. Ennek hiányában a hivatal elutasította a beadványt. Vásárhely jegyzője ugyanakkor azt is elmondta: valaki kért és kapott építési engedélyt a transzparensek
A Hofibk közleménye

Egy magát Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Körének nevező szervezet magára vállalta a transzparensek kihelyezését. Szerkesztőségünket egy ingyenes levelezőprogramról elküldött e-mailben többek közt arról tájékoztatták: „...Nem vagyunk párttagok, többségében fősulira járunk itt és Szegeden. Gyurcsány Ferencnek (Fletónak) jó szövegei vannak, ezért mi voltunk, akik a dumákat plakátra kinyomtattuk és a haverokkal felraktuk. ... Igazuk van a helyi szociknak, ezért az impresszumot felnyomjuk rá rövidesen. Kár, hogy ők nem vállalják Gyurcsányt." A megyei bíróságon megtudtuk, ilyen néven nincs szervezet bejegyezve. Az ifjúsági önkormányzatnál sem hallottak róla, illetve városi, sőt megyei ifjúsági egyesületek sem tudnak semmit a Hofibk-ról. 
kihelyezésére, kilétét viszont állítása szerint hivatalból nem fedheti fel.

Megpróbáltuk megtudni a plakátoló nevét Mikecz Pétertől, a polgármesteri iroda vezetőjétől is, aki azt mondta, az ügyiratba csak az ügyfél tekinthet be, mi nem.

Hódmezővásárhely jegyzője ugyanakkor megerősítette Feketéné Szemző Margitnak, a helyi választási bizottság elnökének tegnapi, lapunkban tett nyilatkozatát, miszerint közterület-használati engedélyt kampányidőben nem kell kérni plakátok kihelyezésére. Kandeláberekre transzparenseket viszont csak úgy lehet felszerelni, ha van hozzá építési engedély.

Mivel hatalmas méretű, magasra felszerelt hirdetésekről van szó, kíváncsiak voltunk, a közelben lakók látták-e, kik és mikor tették fel azokat. Az Oldalkosár utcában lakó Molnár Péter csak a hét elején vette észre a „kék szalagot". A férfi azt mondja, nem tudja, mikor kerülhetett ide, de nem is foglalkozik vele. A Lázár és a Zsoldos utca kereszteződésében lévő transzparensről sem tudtak semmit mondani az ottani lakosok. Egy idős asszony szerint biztos, hogy nem késő éjszaka szerelték fel a lámpaoszlopokra, mert igen rossz alvó és hallotta volna a zajt.

A helyi szocialisták mindenesetre úgy döntöttek, szombaton reggel leszedik az általuk sunyinak nevezett plakátokat. Korsós Ágnes ezzel kapcsolatban megjegyezte, a plakátoló maximum 10 ezer forintra büntethető, mert a sajtótörvény kimondja, hogy fel kell tüntetni még a szórólapon és a plakáton is az impresszumot. Ez ebben az esetben elmaradt. Ha viszont valaki a tulajdonos beleegyezése, tudta nélkül eltávolítja ezeket a plakátokat, súlyosabb bűnt követ el, mint a sajtótörvény megsértése, így súlyosabb büntetés is kiszabható.

Szegeden nyilvánosak az adatok

Szegeden a városi tulajdonú Szegedi Városkép Kft. foglalkozik a reklámfelületek értékesítésével. Szélpál Gábor ügyvezető kérdésünkre elmondta: ha valaki aziránt érdeklődik, hogy ki feszített ki – engedéllyel – egy reklámmolinót a belvárosban, kiadja az adatokat. Szerinte ugyanis ezek nem titkosak. Az engedély nélküli reklámozásnál már más a helyzet. Mózes Ervin jegyző elmondta: ilyenkor a feljelentés alapján szabálysértési eljárás indul az elkövető ellen, akinek nem adhatja ki az adatait az önkormányzat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantomplakátok a levegőben

Nincs gazdája a Gyurcsány Ferenc és Kóka János fotójával és állítólagos idézeteivel ellátott… Tovább olvasom