Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Élénkül a lakáspiac Vásárhelyen és Makón

Nincs lényeges különbség a vásárhelyi, makói és szegedi téglaépítésű társasházi lakások árai között. A szakemberek szerint megmozdult a hónapok óta pangó lakáspiac.
Hódmezővásárhelyen több új építésű társasházi lakást is hirdetnek. Fotó: Tésik Attila
Szegeden az egyik, hónapokon belül elkészülő lakópark-részben négyzetméterenként 210 ezer forintért kínálják a 30-70 négyzetméteres lakásokat. Hódmezővásárhelyen és Makón az új építésű, kulcsrakésznek hirdetett, azaz burkolt és közművekkel felszerelt lakások ára 200-220 ezer forint között mozog.

– A 10 és 15 millió forint közötti értékű, egyedi gázfűtéses, téglaépítésű lakások iránt nagy a kereslet. A piac október óta állt, de már érezhető az élénkülés, hiszen egyrészt sokan akarnak szabadulni a befektetési céllal megvásárolt ingatlanjaiktól, másrészt az ingatlanadótól való félelem is igazgat Vásárhelyen – mondta a vásárhelyi mellett szegedi ingatlanok forgalmazásával is foglalkozó Durajda Pál. Hangsúlyozta: nincs jelentős különbség a megyeszékhely és Vásárhely újépítésű lakásainak árai között.

– Megszűnt a vidéki lakások olcsósága, már ami a társasházakat illeti. Ennek szerintem az az oka, hogy Szegeden jelentős a túlkínálat, ami árversenyt okoz, míg Makón jelentősen túlértékelik a most épülő társasházakat, bár ennek ellenére már elkelt a szegedi árakhoz közeli árakon kínált lakások egy része. Persze a piac más szegmenseiben azért vannak eltérések – mondta lapunknak Rácz Dóra makói ingatlanforgalmazó.

Mindnyájan a panelárakat említették, hiszen Szegeden nem ritka, hogy a felújított, kedvező fekvésű, másfél szobás házgyári lakásokért 7,3-7,5 millió forintot is elkérnek, míg Vásárhelyen egy hasonló nagyságú panel ára átlagosan 6,4 millió, Makón pedig 5,6 millió forint – a jelenlegi kínálat alapján. Ám – jegyezte meg Durajda – volt rá precedens, hogy nemrég 6,2 millió forintért adtak el egy másfél szobás szegedi panelt, ami már vásárhelyi árnak is megfelelt volna. Jelentősebb a különbség azonban Makón, ahol van is kereslet a lakótelepi ingatlanokra.

– Úgy tűnik, hogy megmozdult az október óta pangó lakáspiac. Sokan elindultak lakásnézőbe, és várható, hogy a növekvő kereslettel együtt az árak is változni fognak – tette hozzá Rácz Dóra.

Az ingatlanforgalmazók egyetértenek abban, hogy jelentős különbség tapasztalható a szegedi és a vidéki családi házak árai között. Vásárhelyen jellemzően tízmillió forintért, vagy ennél olcsóbban keresnek házakat – bár a forgalmazó szerint tízmillió alatt csaknem lehetetlen jó állapotú házat találni. Makón is a 10-11 milliós ársávban lévő házak forgalma a legélénkebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó hajtott át rajta, nem élte túl

Két jármű is áthajtott azon a férfin, akit kedd hajnalban gázolt halálra egy ismeretlen autós a… Tovább olvasom