Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Elhalasztották a kegyhely avatását Vásárhelyen

Az eredeti tervek szerint a nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én avatták volna Vásárhelyen, a Kossuth téren az I. világháborús kegyhelyet, amelyen több mint 3 ezer vásárhelyi hősi halott nevét örökítik meg.
Az eseményen részt vett volna Orbán Viktor miniszterelnök, akit az elhunyt polgármester, Almási István hívott meg, majd az invitálást Hegedűs Zoltán megbízott polgármester is megerősítette. A városi ünnepi programból azonban hiányzik az átadás.

Először Hegedűs Zoltánnál, a Fidesz–KDNP frakcióvezetőjénél érdeklődtünk: közölte, erről nincs semmilyen információja. Markó Csaba, a kabinetiroda vezetője, egyben az I. világháborús centenáriumi emlékbizottság titkára elmondta: már az időközi polgármester-választás előtt felmerült, hogy későbbi időpontot kell találni az avatásra.

Ez akkor nem történt meg, azóta pedig nem került szóba az ügy. Információink szerint azonban még március 15. előtt átadhatják. A kivitelezők leszállították a hősök emléktábláit, a burkolatépítés befejeződött, a megvilágítás kiépítése is megtörtént. A padok összeszerelése még folyamatban van.

Lázár János országgyűlési képviselő, kancelláriaminiszter ötlete alapján a bővítésre 2016-ban kiírt pályázatra 39 pályamű érkezett, amelyek közül a zsűri Szilágyi Balázs szombathelyi építészét ítélte a legjobbnak. A corten acélba a neveket lézerrel vágták, és azokat egymástól a Mária Terézia-rend keresztje választja el.

A névsort sötétedés után – ekkor lesz igazán látványos – az alatta elhelyezett vízálló, fehér fényű, 12 voltos LED-szalagokkal világítják meg. A körülötte lévő padokon pedig az első világháborús csataterek helyszínei olvashatók majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedül váltaná le a kormányt a Jobbik

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerint a közvélemény-kutatások legfrissebb adatai alapján… Tovább olvasom