Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Pákozdy Miklós

Hódmezővásárhely - 83 éves korában elhunyt Pákozdy Miklós író, műfordító, református lelkész, tudós tanár. Lelkészi hivatása főként Hódmezővásárhelyhez kötötte.
1949-ben iratkozott be a budapesti református teológiára, ott szerzett teológiai diplomát. Lelkészi, egyházmegyei lelkészi, teológiai előadói beosztásokban dolgozott, egy ideig a református egyház külügyi osztályának is munkatársa volt. Novellái, műfordításai évről évre a Szegedtől Szegedig antológiában jelennek meg.

A Szegedi Szilánkok művészcsoport karakteres előadó egyénisége, a költészet, a műfordítás nyelvi-esztétikai kérdéseinek szakértője. Számos fiatallal szerettette meg a magyar és a világirodalom klasszikusait, egyik kedves tanítványa Diószegi Szabó Pál jogtörténész, ókortörténész és költő. Pákozdy Miklós többek közt Heinrich Heine, Guillaume Apollinaire, Michelangelo Buonarroti verseit fordítja, de régi európai népi balladák szövegeit is közel hozza. Elbeszélései, novellái az évente megjelenő Szegedtől Szegedig antológiában olvashatók. Apjáról Vásárhelyen utcát neveztek el, nagyapja állatorvos volt a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérés az Erzsébet-utalványról

Mintegy 100 önkéntes diák kérdezi február 15-éig a vásárhelyieket többek között arról, hogy hol lehessen még felhasználni az Erzsébet-utalványt. Tovább olvasom