Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Elmarasztalta a VTV-t az ORTT

Megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a vásárhelyi televízió, azzal, hogy a Havránek Ferenc (képünkön) munkáspárti képviselő márciusi sajtótájékoztatóján felvett, közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel nem foglalkozott – döntötte el az ORTT. A helyi tévé bírósághoz fordul a döntés miatt.
Havránek Ferenc
A Vásárhelyi Televízió március 7-én sugárzott Híradó című műsorában leadta a Havránek Ferenc önkormányzati képviselő által tartott sajtótájékoztatón felvett tudósítást. Ezt vizsgálta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), miután a munkáspárti városatya kifogással fordult a szervezethez. Havránek szerint ugyanis a műsorszolgáltató törvénysértést követett el, amikor a sajtótájékoztató anyagából „kivágta a lényeget".

Szerinte a lényeg az, hogy nem mondott igazat a polgármester, amikor a februári közgyűlésen kijelentette, a televízióval kapcsolatban az ORTT-hez fordult. Az akkori tájékoztatón Havránek kiosztotta azt a válaszlevelet is, melynek tanúsága szerint Lázár a testületnél és a panaszbizottságnál sem kezdeményezte a VTV működésének vizsgálatát. A munkáspárti képviselő mindezt úgy értékelte, a polgármesternek a közgyűlésen tett bejelentése csak arra volt jó, hogy az országgyűlési választásokig „az általa kedvelt mederben menjen a tévés munka" a városban.

Mindezt a VTV nem közölte le, így Havránek először hozzájuk küldött kifogást, kérve, hogy szerkesszék adásba ezt a részt is. A stúdió azonban elutasította a kérést, többek között azon indokkal, hogy az ominózus részben a képviselő a közte és a polgármester között zajló személyes politikai küzdelemről számolt be, ugyanakkor a VTV jó hírnevét romboló kijelentést is tett. A munkáspárti képviselő ezután fordult az ORTT-hez, melynek panaszbizottsága helyt adott Havránek kifogásának.

A VTV viszont jogorvoslati kérelmet nyújtott be az ORTT-hez, azon indokkal, hogy a panaszbizottság laikus és elfogult tanúvallomások alapján hozott döntést, s kérte az állásfoglalás megváltoztatását. Ám a testület megállapította, hogy a panaszbizottság helyes döntést hozott, s kötelezte a VTV-t, hogy értékelő magyarázat nélkül, közleményként tegyék közzé az ORTT-s döntést.

Szerettük volna megkérdezni az ügyről Arany-Tóth Attila véleményét is, ám a tévé vezetője nem akarta kommentálni a döntést. Annyit azért elárult: a bírósághoz fordulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz hatósági áras a taxi Vásárhelyen

Bár tárgyalások kezdődtek az önkormányzat és a vásárhelyi taxisok közt arról, hogy hatósági áras… Tovább olvasom