Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Élsportolóból képezte magát festőművésszé

A vásárhelyi Szántó Lukács (52) élsportolóból, válogatott biciklisből lett, saját magát képezve, festőművész. Műtermét, galériáját családi házánál alakította ki, ahol este és éjszaka alkot. Szívesen fest házakat, bicikliseket, kedvenc témája a Hargita-közeli erdélyi táj.
Kiállítások

Az elmúlt 26 évben több egyéni és csoportos kiállítása volt, 1989: Hódmezővásárhely, 1993: Budapest, 1995: Budapest, Hévíz, 1997: Debrecen, 2000: Pécs, 2003: Balatonakali, 2008: Hódmezővásárhely, 2011: Hódmezővásárhely, Veszprém, Balatonakali, Hévíz, 2012: Zákányszék, Hódmezővásárhely. Alkotásai megtalálhatók még gyűjteményekben – Magyarországon és külföldön egyaránt –, valamint galériatulajdonosoknál.

– Építőipari technikusnak tanultam, de a szakmában tulajdonképpen egy percet sem dolgoztam, élsportoló, többszörös bajnok, válogatott kerékpárversenyző voltam az országúti szakágban – kezdte történetét a vásárhelyi festőművész, Szántó Lukács (52), aki Fáncsy utcai családi házánál alakította ki műtermét, galériáját.

Biciklizés után, 22 évesen képkeretezéssel kezdett foglalkozni. A művészet felé az lökte, mikor egy galériatulajdonos képeket hozott kereteztetni, meglátta a festményeket, és azt mondta: ilyet ő is tud készíteni. Belevágott, és hamarabb kezdett el festeni, mint hogy az alapokkal megismerkedett volna; a technikákat, fortélyokat képzőművészeti iskolákban, Szegeden és Budapesten sajátította el. Olaj-, pasztell- és akvarelltechnikával dolgozik.

– Pályám kezdetén, mint a legtöbb vásárhelyi alkotónak, a képeim szűkebb környezetemről, az alföldi tanyavilágról, a tiszai táj szépségéről szóltak. Az élő természet, az állandóan változó alföldi táj vesz körül és szűnni nem akaróan alkotásra sarkall. Az utóbbi évek utazásaival a horvát tengerpart, az olasz kisfalvak hangulata is megragadott, de a legkedvesebb témám – kötődés okán – az erdélyi táj, a Székelyföld, különösen a Hargita. Szeretek házakat és, sportolói múltam miatt, bicikliseket festeni.

A vásárhelyi Szántó Lukács egyszerre több festményen dolgozik. A szerző felvétele
A vásárhelyi Szántó Lukács egyszerre több festményen dolgozik. A szerző felvétele

Galériáknak, magánszemélyek megrendelésére és saját örömére is fest. Előfordulnak hihetetlen kérések, ezek közé tartozott, hogy traktort „pingált" egy tájra egy traktoros nyugdíjba vonulása alkalmából. Egyszerre több képen dolgozik, csakis este, 7-8 órától olykor hajnali 3-ig. – Éjjeli bagoly vagyok – jegyezte meg. Alkotásai 90 százaléka műteremben készül, a „maradék" 10 a természetben, települések utcáin. Tisztelője, követője az alföldi festőiskolának – egyiküktől, Lelkes Istvántól tanult meg felhőt festeni –, főként a helyszínek kiválasztásában. Freskójellegű alkotásai is vannak, valamint a szarvasi állatkertnek tervezett, rajzolt épületeket.

– Elégedett, boldog és szerencsés ember vagyok, hiszen a megélhetésem egyben a hobbim. A három lányomra büszke vagyok, és annak különösen örülök, hogy a legkisebb, a 18 éves Lili követ a művészi pályán, rajzol, szobrokat készít.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron is mese a beteg gyerekeknek

Nyáron is sok gyerek kényszerül kórházi falak közé baleset, fertőzés, ételmérgezés vagy krónikus betegség miatt. Tovább olvasom