Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Elszabadult a komp Mindszentnél

Elszakadt a mindszenti komp kötele szombaton délután, szerencsére az utasok és a révészek nem sérültek meg. A kisváros és Baks között közlekedő vízi jármű öt autót szállított. A révészek ledobták a vasmacskát, így kétszáz méter után megálltak a sodrásban. Egyelőre nem tudják, mikor közlekedhet újra a vízi jármű: az áradás miatt vasárnap így is leálltak volna.
Motorcsónakkal közelítik meg a baksi oldalon kikötött mindszenti kompot. Fotó: Segesvári Csaba
Elszakadt szombaton délután a mindszenti komp kötele. A kisváros és Baks között közlekedő vízi jármű a baleset idején tizenegy utast, valamint öt autót szállított, ám szerencsére senki nem sérült meg. Előfordulhat ilyesmi, ez üzemi meghibásodásnak számít – mondta az üzemeltető Deviskomp Kft.-nél Varga Dénes. Hozzátette: hamar orvosolták a problémát. A komp helyzetét vasmacskával stabilizálták, így csak mintegy kétszáz métert sodródott a Tiszán. Ezt követően a Csongrádról érkező hajó segítségével eltolták a Baks felőli parthoz, s kikötötték. Az utasok egy óra elteltével jöhettek le a kompról.

A komp egyelőre nem üzemel Mindszent és Baks között. Fotó: Tésik Attila
A járművet a Tisza legutóbbi apadását követően a napokban állították újra üzembe, de még így is elég magas vízállás közepette működött. Miután azonban sokan hiányolták már a kompot, az üzemeltető úgy döntött: beindítják a járművet. Minden szabályt betartottak Varga Dénesék. Az üzemeltető azt mondja, a kötelet – állapotától függően – időközönként le kell cserélni, ám ezen a mostanin nem látszott eddig sérülés. Vasárnaptól egyébként újra leállt volna a komp, miután az esőzések miatt a folyó megduzzadt. Egy ilyen baleset egyébként a nagy sodrás, a magas vízállás miatt következethet be: nagyobb erő nyomja a kompot, ez pedig a kötelet is jobban terheli. Azt, hogy mikor lesz újra biztosított az átkelés Mindszent és Baks között, az a vízállástól függ. Hiszen az új kompkötelet csak akkor lehet kifeszíteni, ha a folyó leapad.

A kompkötél elszakadásának hírére Mindszent alpolgármestere, Gyenes János is az átkelőhöz ment. Szerinte is a magas vízállás okozhatta a bajt, s valószínűleg egy új kötél sem bírta volna a nagy sodrást. A baleset körülményeit szakértők bevonásával a szolnoki vízirendészet vizsgálja. Bűncselekmény egyelőre nem állapítható meg – közölte érdeklődésünkre Veres Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A vizsgálat közigazgatási eljárás keretében zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írásszakértő és grafológus lett a BV-tisztből

Írásszakértői munkája közben még egyszer sem tévedett a vásárhelyi Maczelka László, aki azután… Tovább olvasom