Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Emlékkönyv készül ’56 vásárhelyi résztvevőiről

A vártnál kevesebb egykori ötvenhatos forradalmár jelentkezett Vásárhelyen az 1956-ról szóló könyv készítőinél. Korábban legalább száz résztvevő visszaemlékezésére számítottak, ám április óta csupán alig több mint húszan jelentkeztek: sokan azt mondták, félnek a visszarendeződéstől. Volt a jelentkezők között olyan is, aki a másik oldalon állt.
Mágori Sándor fényképész és Varga-Tóth Bálint a forradalmárok fotóival. Eddig kevesen jelentkeztek. Fotó: Tésik Attila
Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére könyvet jelentet meg a vásárhelyi önkormányzat. A kötet készítői szeretnék megörökíteni a Hódmezővásárhelyen, illetve a környékbeli településeken, azaz Mindszenten, Székkutason, Szikáncson, Erzsébeten, Batidán élő egykori forradalmárok fényképét, visszaemlékezéseit. Videofelvétel is készül, melyet a városi televízió mutat majd be. Az anyaggyűjtés azonban lassan megy, kevés a jelentkező.

– Húsznál valamivel többen jelentkeztek csak, róluk elkészítettem a portréfotót, s a videofelvételt – mondta lapunknak Mágori Sándor fényképész. Hozzátette: volt olyan alanya, aki annak idején Budapesten katonáskodott, s most Vásárhelyen él. Olyan is akadt, aki a fővárosban volt egyetemista, de olyan is, aki kislányként volt szemtanú, vagy éppen a parlamentben volt őrszolgálatos katona.

A tervezett kötet írója, szerkesztője Varga-Tóth Bálint arról számolt be lapunknak, hogy száz-százötven jelentkezőre számítottak, annak ellenére, hogy fél évszázaddal ezelőtt volt a forradalom.

– Többre számítottam. Jött olyan is, aki nem a forradalmárok oldalán állt azokban a sorsdöntő napokban. Ahogy ő, később mások is azt közölték, nem akarnak a kötetben szerepelni. Ahogy beszélgettem az emberekkel, kiderült, hogy még mindig félnek. Úgy tartják, Szegeden nem volt olyan heves a megtorlás, mint Vásárhelyen, s ha ma már a saját sorsuk miatt nem is aggódnak, féltik leszármazottaik, gyermekeik, unokáik jövőjét, tartva egy esetleges politikai visszarendeződéstől – mondta Varga-Tóth Bálint. A tervezett kötet szerzője már ötven jelentkezőnek is örülne, ugyanis a jelenlegi létszámból könyvre nem, legfeljebb füzetre futja. Pedig a hagyomány nem ismeretlen Vásárhelyen, ahol annak idején Plohn József fényképész százötven egykori honvéd portréfotóját tudta elkészíteni.

A jelentkezőket továbbra is várja a városházán Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti referens (telefon: 530-174) vagy Mágori Sándor (Hóvirág utca 2/C, telefon: 30/563-3712), illetve Varga-Tóth Bálint író-riporter (Rudnay Gyula utca 10., telefon: 20/531-0507). A szervezők kérik, hogy akinek korabeli fényképfelvétele van az eseményekről, az is jelentkezzék, ilyet ugyanis eddig még nem kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs Endre és Judith Cohen estje

Ma este 7 órakor a vásárhelyi Fekete Sas dísztermében rendezik meg a vásárhelyi születésű Hegedűs… Tovább olvasom