Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Érdeklődők vannak, szerződés még nincs

Hódmezővásárhely - Száznál is többen érdeklődtek eddig a vásárhelyi önkormányzatnál az életjáradék-program iránt – de eddig senki sem szerződött a várossal. Sokan olyan ingatlant ajánlottak fel, amely az önkormányzatnak nem kellett.
Tavaly júniusban hirdette meg Hódmezővásárhely önkormányzata életjáradék-programját, amelynek lényege, hogy a lakás tulajdonjogáért cserébe ellátást ad a város. Eddig több mint százan érdeklődtek.

– Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik olyan társasházban élnek, amelyben a városnak már van bérlakása – mondta lapunknak Makó András, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője.

– Ezek kezelése, hasznosítása ugyanis könnyebb, mivel egy tömbön belül helyezkednek el. A hivatalt megkereső tulajdonosok között voltak, akik olyan ingatlant kínáltak fel a járandóságért cserébe, amellyel a város nem kívánt élni. Ezek között volt tanya, kertes ház és házrész is.

Korábban megírtuk: voltak, akiket az riasztott vissza a szerződéskötéstől, hogy lakásuknak hivatalosan is az önkormányzat lesz a tulajdonosa, arról többé nem rendelkezhet, nem örökítheti tovább. Több olyan eset is volt, amikor az érdeklődőről kiderült, nem kizárólagos tulajdonosa a járadék fejében felkínált lakásnak, így pedig a hivatal részéről nem köthető meg a szerződés.

Az életjáradékot bárki kérheti, aki betöltötte 60. életévét, állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező vásárhelyi lakos, és kizárólagos tulajdonosa a város közigazgatási területén lévő háznak, lakásnak. A szerződés megkötése után az ingatlan az önkormányzat tulajdonába kerül, lakóját élethosszig tartó használati jog illeti meg. A járadékban részesülő a megállapodást követően 30 napon belül készpénzben megkapja ingatlana forgalmi értékének tíz százalékát, majd ezután havonta meghatározott összeget folyósítanak neki. A társasházi közös költséget a szerződéskötést követően a város fizeti, ám a lakás karbantartásának költségei az ott élőt terhelik. Az életjáradékos halála után az ingatlan korlátozás nélkül a város használatába kerül, bérleményekként hasznosíthatja a jövőben. Az önkormányzat továbbra is várja az érdeklődő lakóingatlan-tulajdonosok jelentkezését.

Olvasóink írták

  • 1. szerintem 2008. április 03. 21:42
    „Most örüljünk, vagy sírjunk? Nevetek, mert ami bejött feltehetőleg a h..dnek, az nem jött be itt...Nem mindegy, hogy ki kéri... És én is kifizetném a 10 %-ot, aztán meghatározott összeget havonta..., így várnám a tulajdonomba kerülést.De hogy még a karbantartást is a lakó fizesse... Hátigen, ezért nem jött be, szerintem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkollektorokkal spórolnak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Akár negyven százalékkal kevesebb gázt használhat fel a fűtésre a vásárhelyi Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasház, amely pályázati pénzből és önerőből napkollektorokat szereltetett fel a tetőre. Tovább olvasom