Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ernő bácsi 49 évig állt a Bethlen gimnázium katedráján

Hódmezővásárhely - Rosztóczy Ernő élő legenda nemcsak az egykori bethlenes diákok, hanem a vásárhelyiek számára is. Még az is felkapja a fejét nevét hallva, aki 40 éve volt középiskolás a városban. A maholnap 82 éves Tanár Úr feleségével és két kis barátjával tölti nyugdíjas napjait vásárhelyi otthonában.
- Attól nem kell félni, hogy én nem jövök tanítani, mert ha már csak négykézláb tudok mászni, én akkor is bejövök a gimnáziumba, de most még biciklivel begurulok - mondogatta még 15 évvel ezelőtt földrajz órán a ma is szellemi frissességnek örvendő Rosztóczy Tanár Úr, aki nem biciklizik már a városban és a gimnáziumról is csak egykori kollégáitól hall. Jellegzetes humorát, vicceit a diákok szájhagyomány útján terjesztették, mégis általános tiszteletnek örvendett a fiatalság körében: mivel a számonkéréssel általában névsor szerint haladt, a felelés esedékes időpontjára mindenki igyekezett elsajátítani a tananyagot.

Ernő bácsi íróasztala mögött, ahol egykor óráira készült.
Ernő bácsi íróasztala mögött, ahol egykor óráira készült.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Összesen 49 évig állt a Bethlen gimnázium katedráján, még az érettségijét is itt szerezte meg, osztályfőnöke Sipka Sándor volt. Bár állatorvos szeretett volna lenni, az akkori igazgató, Vörös Mihály behívatta, és közölte vele, hogy jobb lenne, ha földrajz-történelem szakkal próbálkozna az egyetemen. Mivel akkoriban olyan politikai szelek fújtak, amelyekkel nem volt ajánlatos szembe menni, Hortyista orvos-tiszt apja miatt jobbnak látta, ha lemond az állatorvosi pályáról. A szegedi egyetemen évente ezer forint tandíjat fizetett, 1954-ben végzett, októberben pedig már egykori iskolájában tanította a nebulókat, köztük Farkas Ferencet is, aki később kollégája lett, és ma is jó kapcsolatot ápolnak.

Sosem bánta meg, hogy tanár lett, mert a történelmet és a földrajzot nagyon szerette, sokat utazott gimnazistaként és pedagógusként is. Németh László író, egykori gimnáziumi kémia- és magyar tanára inspirálta a pályára, az ő módszerét igyekezett továbbvinni. A híres író - akire osztálytársaival együtt Ernő nagyon büszke volt -, fejből tanított, lényegre törően, esetenként jegyzetébe pillantva adta le a tananyagot. Németh László nem volt szigorú, inkább humánus- emlékszik rá vissza egykori tanítványa, kinek osztálytársai közül ma már kevesen élnek: Karácsonyi Sándor sebész professzor Szegeden él, Bodrogi Sándor kémia tanár lett, Szél István agrármérnök.

Egy osztálytalálkozón, a néhai Imolya Sándor tanár úrral.
Egy osztálytalálkozón, a néhai Imolya Sándor tanár úrral.

1997-ben nyugdíjazták, utána is tanított, 2003-ban pedig végleg elköszönt a katedrától. Nyugalmas volt ez a 49 év, csupán az ’56-’57-es tanév hozott némi izgalmat - véli. Többezer tanítványa között volt, akit jobban szeretett, volt, akit kevésbé. Betegség miatt összesen csupán 2 hetet hagyott ki a tanításból.

Emlékezetében az egykori idősebb kollégái közül Földesi Ferenc, Farkas Ferenc, Márok István, Fejes Imréné, Kérdő Mártonné, Lakatos- Tóth István, a Gulyás házaspár, Faragóné Szénási Emese, Hofecker Józsefné, Dabisné Szabó Ilona, Pintérné Kurunczi Magdolna neve merül fel. Ferenczi Richárdné és Karsai Béláné már nem élnek.

Ernő bácsi nyugdíjas napjait éli: sokat olvas, híradót néz, két macskájával, Anyukával és Pötyörgővel játszik, és szívesen veszi, ha régi kollégái meglátogatják. Ha van, aki elvigye az osztálytalálkozókra, örömmel megy. Feleségével 49 éve társak, fiuk háziorvos Szegváron. Két unokának örülnek.

Olvasóink írták

 • 6. rattacha 2013. február 25. 17:00
  „Üdvözlöm Tanár Úr!
  Mai napig megjegyeztem a könnyű és nehéz kőolaj közti "apró" eltérést.
  Örülök Márti, hogy megkerested a Tanár urat.”
 • 5. csicso 2013. február 25. 14:53
  „További jó egészséget kívánok Tanár Úr! Több ilyen pedagógus kellene manapság!”
 • 4. Én2 2013. február 25. 13:59
  „Jó egészséget kívánok Önnek.”
 • 3. hatkettő 2013. február 22. 20:35
  „A Tanár Úr egyéniség”
 • 2. békaügetés 2013. február 22. 18:53
  „Nagyon szerettük,közvetlen jó humorú,igazi tanár.Jó egészséget kívánok.”
 • 1. gallikusz 2013. február 22. 11:17
  „Jó egészséget kívánok tanár úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözött a Tourinform

Új helyre költözött a vásárhelyi Tourinform-iroda: a Best Western Hotel Ginkgo Sasból az Emlékpont Múzeum épületébe, a könyvesbolt területére. Tovább olvasom