Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Export: kutya nehéz kivinni a kutyát

Hódmezővásárhely - Útlevéllel és minden járulékos költséggel, üzemanyaggal együtt kétszázezer forintjába került egy vásárhelyi állatvédőnek, hogy hét kiskutyát Németországba szállítson a befogadó gazdihoz. Körülményes és költséges azonban az is, ha csak házi kedvencünket szeretnénk magunkkal vinni.
Útlevéllel és minden járulékos költséggel, üzemanyaggal együtt kétszázezer forintjába került egy vásárhelyi állatvédőnek, hogy hét kiskutyát Németországba szállítson a befogadó gazdihoz. Körülményes és költséges azonban az is, ha csak házi kedvencünket szeretnénk magunkkal vinni a határon túlra. Nagy-Britanniába például csak kéthetes karantént követően léphet be háziállat.

Mélyen a zsebébe kellett nyúlnia a vásárhelyi Zagyi Imrének, aki Kishomokon állatotthont vezet. A portáján született hét kiskutyára Németországból jelentkezett érdeklődő, ám a kijuttatás költségeit neki kellett állnia. Úgy véli: ennyit mindenképpen vállalnia kellett, az ebek jó sorsának érdekében.
– A több mint ezer kilométernyi út üzemanyagköltségén, a szállás díján és minden járulékos fizetnivalón túl pénzbe került a kölykök útlevelének kiállítása, az oltások igazolása is, ez együtt csaknem kétszázezer forintomba került – számolta össze az állatvédő.

Nem kevés költséggel és fáradtsággal jár azonban az is, ha valaki csupán saját kedvencét akarja magával vinni egy külföldi utazásra. Garamvölgyi Rita állatorvos lapunknak elmondta: az uniós csatlakozásunk az ezzel kapcsolatos procedúrákban némi könnyebbséget hozott.

– Kutya, macska és vadászgörény külföldre szállítása esetén az uniós országokban az állatokra kiállított útlevelet, egyedi megkülönböztetést lehetővé tevő tetoválást, vagy mikrochip-beültetést várnak el a beutazóktól a hatóságok. Amennyiben valaki nem EU-tagállamba szeretné magával vinni a kedvencét, érdemes tájékozódni az ország speciális követelményeitől. Több arab államban, az USA-ban, vagy a Dél-afrikai Köztársaságban például egy akkreditált laborban végzett vérvizsgálat eredményét is megkövetelik. Míg az útlevél, illetve az egyedi megkülönböztetés néhány napon belül megszerezhető, a laborvizsgálat eredményére akár két hetet is várni kell. Az is kiderülhet, hogy a minta nem volt elégséges, így további huszonegy napig tarthat a várakozás. Így mindenkinek, aki kutyusával, cicájával együtt szeretne külföldre utazni, időben tájékozódjon – foglalta össze a doktornő.

Nem elhanyagolható a költségtényező sem. A Magyar Állatorvosi Kamara ajánlást fogalmazott meg az útlevél kiállítására jogosult állatorvosoknak a térítési díjakkal kapcsolatban, ez állatonként 10-15 ezer forintjába kerülhet a gazdiknak. A laborvizsgálatért további 12-15 ezer forintot kérnek. Az állatorvos elmondta: Nagy-Britanniában további speciális rendelkezés nehezíti az állatok beutaztatását. Itt ugyanis – a sziget veszettségmentes státusának megőrzése érdekében – mindhárom fent említett faj egyedeinek karanténban kell maradniuk. A megfigyelés két hétig tart – azaz eddig nem kerülhetnek vissza a gazdijukhoz.

A regisztráción átesett állatok adatait egyébként egy közös, uniós adatbázisban rögzítik, hiszen a tagállamok célja, hogy a lehető legtöbb háziállat adatai elérhetőek legyenek a hatóságok, állatorvosok számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontatlan bejegyzés miatt kellene tízezreket fizetni

Hódmezővásárhely - Negyedik emeleti lakásra jegyezte be 2004-ben Deákné tulajdonjogát a vásárhelyi… Tovább olvasom