Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ezrek nyüzsögtek a vásárhelyi kiállításon

Hatalmas sikert hozott a hét végén Hódmezővásárhelyen megrendezett XIV. alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok szakkiállítás és vásár. Több tízezren látogattak ki a rendezvényre.
Sok – sőt rengeteg! – jó ember kis helyen is elfér. Ezt a tételt Vásárhelyen, az alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok szakkiállítás és vásár „ürügyén" már tizennegyedszer bizonyították. Már az első napon, pénteken is nagy volt az érdeklődés, szombaton szinte bedugult a 47-es út – emellett fekszik a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centruma –, és vasárnap is a Kaszap utcánál állt a kocsisor. Aki a hét utolsó napjának reggelén arra vállalkozott, hogy taxival jut el a helyszínre, annak bizony háromnegyedórába is beletelt az egyébként pár percig tartó utazás.

Értékelés

– A kiállítók számát és a látogatottságot tekintve is elégedettek vagyunk a kiállítással és vásárral – mondta lapunk érdeklődésére Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Üzleti partnereink és vendégeink pozitívan nyilatkoztak mindenről – folytatta a vezérigazgató –, vagyis az utóbbi idők egyik legsikeresebb rendezvényét sikerült tető alá hoznunk. Noha az idén először belépőt is szedtünk, több mint ötvenezren jöttek el a kiállításra és vásárra.

A kiállítási centrumnál embertömeg hömpölyögött, már az útról lehetett látni a fogatok impozáns felvonulását, versenyét. Az ország minden csücskéből érkeztek kíváncsiskodók – nem véletlen, ez az egyik legrangosabb vidéki seregszemle.
– Visszatérő vendégek vagyunk – mondta a Vésztőről érkezett Szabó Zsigmond –, már legalább tíz éve rendszeresen eljövünk Vásárhelyre. Személyes kötődésem is van, korábban jómagam is foglalkoztam állattenyésztéssel, és még most is van negyven-ötven birkánk, de most már a fiam állt rá erre „iparra".

A birkanyíróverseny hat helyen is zajlott. A kicsik a pónik hátán lovagolhattak, megnézhették a baromfikat, és alaposan elfáradtak, mire mindenhová „elcipelték" szüleiket. Akadt, ahol erre a szerepre a nagymama vállalkozott. A nyolcéves szentesi Kövér Kis Jánost is a nagymágocsi mama pesztrálta.

– Először vagyok itt – mondta kicsit megilletődve Jánoska –, minden nagyon tetszik. Láttam kecskéket, tyúkokat, teheneket és gépeket. Hogy melyik tetszett a legjobban? A gépek! A nagy traktorok a kedvenceim.
Szintén debütált, egy kisebb csoporttal, Nagy Istvánné, aki Tázlárról jött el a kiállításra. – Még sok mindent nem láttunk, nemrég érkeztünk, de amit megnéztünk, már az is meggyőző volt. Jól szervezett, szép, színvonalas rendezvény. A baromfiak tetszettek – az nekem is van otthon –, de a marhaállomány is első osztályú.

A miniszter a „nehéziparról"

– A szerdai kormányüléseket követően általában az egész hetet, olykor a hétvégéket is vidéken, a gazdáknál töltöm – nyilatkozta lapunknak Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki megnyitotta az állattenyésztési napokat. Tény – folytatta a miniszter –, hogy amit itt láthatunk Vásárhelyen, az az elit. A versenyképesség szempontjából nagyon fontos a műszaki megújulás, a technikai hátteret kell elsősorban fejleszteni; éppen ezért az ágazatban felhasználható 1300 milliárd forint negyvenhét százalékát erre fordítjuk. Ennek az utóbbi tételnek pedig közel hetven százaléka áramlik majd a mezőgazdaság „nehéziparába", az állattenyésztésbe.

Aki a rengeteg látnivalótól, programtól (csikós bemutató, főzőverseny, díjlovasbemutató, gyermek lovasjáték, sertésárverés, pusztaötös, tenyészménparádé, dáma lovasbemutató, pónilovak díjugratása, és még sokáig sorolhatnánk) nem telt el, az egy jól irányzott kalóriabomba (kiadós ebéd, több korsó sörrel leöblítve) után átsétálhatott a Szegedi Tudományegyetem által rendezett, közelben zajló, XXIII. Szent György-napi juhászversenyre. Itt a színes forgatagot, a nem mindennap látható versengést kisebb feszültség zavarta meg. A jászárokszállási Kovács Róbert – korábbi ötszörös győztes – arra panaszkodott, hogy a gyakorlati próbák során a tavalyi és tavalyelőtti bajnoknak a szentesi Kovács Erzsébetnek – az idén Nagyné Kiszlinger Henrietta nyert Orciból, a címvédő második lett – nem kellett birkát nyírnia és/vagy kutyaidomítást (valamelyiket kellene) bemutatnia. Észrevételét meghallgatták, majd a zsűri közölte, hogy jogában áll eldönteni, melyik indulótól mit kér, mit vár el.

– Komolyan mondom, ez már felháborító – kommentálta a történteket Kovács Erzsébet –, Robinak majdnem minden évben van valami gondja, problémája, de ilyet még nem csinált. Ha nem érzi itt jól magát, akkor miért jön el? Most is benevezett a versenyre, aztán mégsem indult. Ki érti ezt?

Választ senki sem tudott adni, de Bodnár Károly, a mezőgazdasági főiskolai kar dékánja arról számolt be, hogy jövőre – talán a történtek miatt is – változtatnak, megújulnak.
– Elképzelhető, hogy 2008-ban már csak a fiataloknak lesz verseny, a felnőtt korosztálynak pedig kötetlen találkozót, szakmai eszmecserét szervezünk. Az ételkínálat – nemcsak a pörkölt volt jellemző falun – és a gyermekprogramok bővítését is tervezzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdaság elitje Vásárhelyen

Hét ország kétszázötvenkét kiállítója várja tegnap reggel óta a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt.… Tovább olvasom