Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Faládában utazik a tiszai halász szobra

Méretes faládában lépi át a határt, s utazik Németországba egy tiszai halász. A mindszenti Annus Gábor szobrát, az egy méter nyolcvanöt centis alkotást a kisváros testvértelepülésén, Hartheimban állítják majd ki, más halászathoz kapcsolódó tárgyak társaságában.
Szabó János készíti a mindszenti turista ládáját. Fotó: Segesvári Csaba
Egy mindszenti halász, persze hallal, no és evezőlapáttal a kezében utazik a napokban a németországi Harteimba. A kisváros testvértelepülésére készülő „turistát" jelenleg egy műhelyben őrzik, ahol már ácsolják számára a méretes faládát. Ebben kel ugyanis majd útra, mégpedig egy utánfutón. Az egy méter nyolcvanöt centis, szilikátból készült tiszai halász első alkalommal lépi át a határt, mint ahogy társa, egy ugyancsak halászokat ábrázoló kisplasztika is. Nem kis feladat az embermagasságú szobor szállítása, no és becsomagolása, hiszen nemcsak méretes, hanem súlyos egyéniség is – állapította meg nevetve Szabó János mindszenti restaurátor, a helyi Perspektíva Alkotókör vezetője, aki magára vállalta a biztonságos faláda elkészítésének és kibélelésének feladatát.

A halászati témájú alkotásokat Annus Gábor készítette, akinek egyébként kőműves és ács a foglalkozása, és soha nem tanulta a szobrászkodást. A helyi Perspektíva Alkotókör tagjaként pontosan ezért is büszke arra, hogy Mindszenttől több mint ezer kilométerre is megismerkednek majd munkáival. Mint elárulta: a csónakot és a halászokat ábrázoló kisplasztikát annak emlékére készítette, hogy a ciánszennyezés után éppen a német testvértelepülés küldöttsége telepített halivadékokat a mindszenti kompátkelőnél a Tiszába.

Persze nem csupán ezek az alkotások utaznak Hartheimba. Más, a halászattal kapcsolatos mindszenti tárgyakkal is megismerkedhetnek majd a németek. Így az igazi tiszai hálóval, varsával vagy éppen szákkal. De a halléfőzéshez elengedhetetlen bogrács is utazik Németországba, tudtuk meg Fuchszné Benák Katalintól, a kiállítási anyag összeállítójától, a helyi könyvtár és múzeum igazgatójától. Összesen mintegy 60 tárgyat mutatnak be a helytörténeti gyűjteményből első alkalommal Németországban, mégpedig a testvértelepülés főtéren állítják ki a mindszenti relikviákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élve találták meg a Tiszába esett Hódinét

Csoda, hogy életben maradt az a vásárhelyi asszony, aki vasárnap esett bele a Tiszába. A rendőrség… Tovább olvasom