Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Fekete gólya strandolt a Tiszán

Mindszent - Néhány napja fekete gólyát fotózott a mindszenti Tisza-parton Székesi Ferenc. Az egyébként ritka madarat többször is látták már az elmúlt hetekben a strandon, amikor csendesebb volt a part.
Szűcs Péter, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület elnökhelyettese szerint ilyenkor táplálék után kutat a madár, az apró halakat a part széléről be tudja gyűjteni. A szakember azt mondja, a fekete gólya ritka ugyan, de számuk növekszik, és már gyakrabban látni emberek között.

A madár testhossza 90-105 centiméter, szárnyfesztávolsága 173-205 centiméter, tömege 3 kiló körül van. Feje fekete, nyaka, melle és háta matt fekete, fémes zöld vagy ibolya csillogású. Röptében a szárnyon alul egy fehér háromszög van. A fiatal példányok csőre és lába szürkészöld, az idősebbeké piros. A madár eszmei értéke 500 ezer forint.

A ritka madarat többször is látták már az elmúlt hetekben a strandon, amikor csendesebb volt a part. Fotó: Székesi Ferenc
A ritka madarat többször is látták már az elmúlt hetekben a strandon, amikor csendesebb volt a part. Fotó: Székesi Ferenc

Hódmezővásárhelyen a Hódtó-csatornának is gyakori vendége a madár, ahol szintén táplálékot keres. A fekete gólya erdőkben, árterekben rak fészket. Országunkba hamarabb érkezik, mint fehér társa, később is költözik el, és akár Dél-Afrikáig is repül. Szűcs Péter hozzátette, idén nem volt jó költési szezon. A kevesebb táplálék miatt nem született sok fióka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytámogatás a hódmezővásárhelyi vívó- és ökölvívócentrumnak

A kormány egyetért azzal, hogy a belügyminiszter a támogatást külön pályázat és kérelem benyújtása… Tovább olvasom