Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Féltik a gátat Körtvélyesnél

Tartja magát a Tisza gátja Körtvélyesnél. Húsvét hétfőjén Vásárhely mellett 58 civil, 78 katona, valamint négy vízügyi szakember dolgozott azon, hogy homokzsákokkal akadályozza meg a töltés megcsúszását. Itt a mérce tegnap reggel hat órakor 963 centit mutatott, a folyó tetőzését holnap-holnaputánra várják.
Szentesi és vásárhelyi katonák dolgoznak a körtvélyesi gát megerősítésén Fotó: Tésik Attila
Pár napja rendőrök és polgárőrök fordítják vissza azokat, akik a vásárhelyi Bodzási út végén a töltésre igyekeznek úgy, hogy nincs engedélyük. A Tisza magas vízállása miatt rendkívüli készültséget rendeltek el, így a gátakon csak azok tartózkodhatnak, akik a védekezésben segítenek. Tegnap délelőtt száznegyvenen töltötték, pakolták és szállították a homokzsákokat.

– A gátakon a vízügy az úr. A mi feladatunk többek között a munkaerő és a technikai eszközök biztosítása. Felkészültünk a lakosság kitelepítésére is, de szerencsére ezt egyelőre semmi sem indokolja – tudtuk meg Balázs Gábor polgárvédelmi századostól. A legnagyobb problémát most az jelenti, hogy a Tisza vize nyomja a töltés oldalát, s félő, hogy az elcsúszhat.

– Ennek megakadályozására a másik, vagyis a védett oldalon úgynevezett bordával támasztjuk meg a töltést. Homokkal töltött zsákokat rakunk egymásra, így próbáljuk megelőzni a megcsúszást – nyilatkozta Zubánics János.

Újabb ötven ember

Az elmúlt héten összeült a helyi védelmi bizottság. Csorba Mihály alpolgármester elmondta, hogy három helyen, Körtvélyesnél, Mártélyon és Nagyfán védekeznek. Nagyon bízik abban, hogy a gátak nem áznak át, s nem önt el a Tisza lakott területeket. Hozzátette: ma újabb ötven embert hoznak Körtvélyesre, hogy segítse a munkát.  
A vízügy alkalmazásában Békés megyéből érkezett a legtöbb civil segítő. Nekik az a dolguk, hogy homokot lapátoljanak a zsákokba. Az egyikük, Sándor – csak a keresztnevét árulta el – megjegyezte, hogy annyi homokot lapátolt már öt óra alatt, amiből legalább húsz játszótér nagyméretű homokozóját is meg lehetne tölteni. Eddig Körtvélyesnél összesen több mint ezer köbméter homokot használtak fel.

Az utóbbi napok esőzése miatt annyira átázott a töltés, hogy nem lehetett semmiféle nagyobb autóval ráhajtani. Ezért a munkába be kellett vonni az ÁBKSZ-t, vagyis az Ár- és Belvízvédelmi Készenléti Szervezetet is, amelynek tagjai Budapestről érkeztek. Őket az ország bármelyik területén be lehet vetni, ha ár- vagy belvízvédelmi probléma akad, hiszen szinte minden különleges technikával rendelkeznek.

– Két nagyméretű csónakkal mi szállítjuk a homokzsákokat. A helyi vízügy kérésére jöttünk segíteni – árulta el Szabó Sándor, az ÁBKSZ hajózási osztályvezetője, aki „civilben" hajóskapitány, munkatársai pedig dunai jégtörő hajókon szolgálnak.

Olasz László, a körtvélyesi gátőr napok óta a töltést járja. Hozzá összesen 6100 méter tartozik, ezt felügyeli. Elmondta, hogy eddig a legmagasabb vízállást, 943 centit hat évvel ezelőtt mérte. A mostani ezt már megdöntötte – tegnap reggel 963 centi volt.

– Szerencsére a szakaszomon eddig csak egy helyen, a szivattyútelep nyomócsövénél tört fel buzgár. Ez annyit tesz, hogy átszivárog a víz, s magával hozza a töltés anyagát, egyszóval bontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antal Imre – két tűz között

– Két nő összeveszett rajtam: a pártfogóm és egy nagyon közeli barátom – magyarázta… Tovább olvasom