Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Felújítanák a Bethlen-gimnáziumot

Hódmezővásárhely - Háromszázmillió forintos pályázat segítségével újulna meg a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium. Ekkora felújítás még nem volt az 1896-ban átadott épületben.
A '90-es években hollandok tatarozták a mosdókat, az Amerikában élő egykori diákok pedig az ablakok cseréjére gyűjtöttek pénzt az ezredfordulón.

Százhúsz éve járnak ugyanabba a patinás vásárhelyi épületbe a mindenkori bethlenes diákok, ám ez alatt az idő alatt a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületéhez jelentősen nem kellett hozzányúlni. Az idő azonban nem kímélte a Szőnyi utca sarkán álló épületet, a gimnázium ezért 300 milliós pályázatot nyújtott be felújításra.

300 millió forintos pályázat, négyszáz radiátort is ki kell cserélni. Fotó: Tésik Attila
300 millió forintos pályázat, négyszáz radiátort is ki kell cserélni.
Fotó: Tésik Attila

– Ilyen nagy felújítás még nem történt az épületen, mint amit tervezünk – tudtuk meg Bálint Vilmosné igazgatótól. Szükségessé vált a teljes fűtési rendszer átalakítása, hiszen nemcsak csöpögnek a radiátorok, de a termálvíz szűretlenül is érkezik az épületbe. Emiatt az évtizedek során a rendszerben annyira felgyülemlett a szennyeződés, hogy a hidegebb esztendőkben egyes helyiségekben kabátban lehet csak tartózkodni. A munkálatok nagyságát jól jelzi, hogy nemcsak a fűtés belépő oldalát kell felújítani, de ki kell cserélni a több mint négyszáz radiátort is.

– Számítógép vezérelte fűtési rendszert szeretnénk, olyat, amely helyiségenként szabályozza a fűtést, ezzel energiát spórolnánk – tette hozzá az igazgatónő. Szintén energiatakarékosra építenék át a jelenlegi világítást, miután ki kell cserélni a teljes, mára elavult elektromos hálózatot is. Az már kiderült, hogy a tetőszerkezet gerendái jó állapotban vannak, azokat csak konzerválni kell, ám a cserepekhez bizony hozzá kell nyúlni. A felújítás vége pedig az épület komplett tisztasági meszelését jelenti majd. A pályázat eredményét nyáron tudják meg, a tervek szerint februárra készül el a felújítás terve. A tanulást nem zavaró tetőjavítást iskolaidőben szeretnék elkezdeni, míg a többi munkálatnak csak a nyári szünetben látnak neki, hogy őszre mindennel elkészüljenek.

A gimnázium folyosója. A radiátorok és az ablakok is elavultak. Fotó: Tésik Attila
A gimnázium folyosója. A radiátorok és az ablakok is elavultak.
Fotó: Tésik Attila

Rendhagyó holland és amerikai segítség

A kilencvenes években a Bethlenben járt holland delegáció tagjai valósággal elképedtek az iskola mosdói láttán, ezért odahaza gyűjtést szerveztek felújításukra. A munkálatokat is ők végezték el. Az Amerikában élő volt bethlenes diákok az ezredfordulón a gimnázium nyílászárócseréjére gyűjtöttek. A pénzből a Hősök tere felől az első és a második emeleten, illetve a könyvtár olvasótermén cserélték ki az eredetivel megegyező stílusúra az ablakokat.

Olvasóink írták

 • 5. Bné 2008. április 28. 12:13
  „Megérdemili ez a gyönyörű patinás épület!”
 • 4. pontpontpont 2008. április 25. 16:21
  „ideje lesz felújítani....”
 • 3. kíváncsi 2008. április 24. 18:12
  „Mi van a kossuth épületével, kinek adták el?”
 • 2. vicc 2008. április 23. 20:59
  „Újítsuk fel !!!!!!

  A kossuth Zsuzsanna elkótyavetyélt ingatlan árából !

  Ismét kitűnő politikai és eszmei húzás !

  Most amikor ismét érték lenne a szakember !”
 • 1. Helyileg 2008. április 23. 11:29
  „Minden relatív. Lehet, hogy az ötvenes évek második felében megkezdett nagyarányú korszerűsítés nem került 300 millióba, de a mai áron lehet, hogy került volna. Sőt biztos. És az akkor óriási előrelépést jelentett diáknak és tanárnak egyaránt. Ettől függetlenül nagyon örvendetes a most tervezett felújítás is, én csak azt akarom mondani, hogy a túlzásoktól óvakodni kell, akkor is, ha az érintettek, cikkíró és nyilatkozó, talán nem is éltek még akkor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyházra ítélték a drogkereskedőket

Hódmezővásárhely - Egy vásárhelyi és egy mindszenti kábítószer-kereskedő ügyében szabott ki jogerős ítéletet kedden a Szegedi Ítélőtábla. Tovább olvasom