Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Felújítanák a vásárhelyi református kollégiumot

Hódmezővásárhely - Kétszázmillió forintos pályázat segítségével újítanák fel és modernizálnák a vásárhelyi református Szathmáry-kollégiumot. A Klauzál utcai egykori állami lánynevelő otthon épületét a legmodernebb előírásoknak megfelelően bővítenék.
Alaposan eljárt az idő a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumhoz tartozó, de a nagy múltú középiskolától jó messze, a Klauzál utcában található Szathmáry-kollégium épülete felett. Annak ellenére, hogy az intézmény átvételekor történtek modernizálások, az épület jellege nem változott, köszönhetően annak, hogy állami gondozott tinédzsereknek adott otthont évtizedeken át. Egy pályázatnak köszönhetően azonban hamarosan alaposan megújulhat. A 200 millió forintra becsült átalakítás terveit Kendi Imre, a K'art Építész Zrt. cégvezetője, egykoron maga is bethlenes diák térítésmentesen készítette el.

A változás egyébként már most látható a Nagy-Baló Csaba vezette kollégium udvarán, amelyet az új igazgató megtisztíttatott az ott heverő építési törmeléktől, nagy mennyiségű ócskavastól, s igazi parkot építtetett a beton kézilabdapálya köré. Sőt még gyümölcsfákat is telepített.

Diákok a Szathmáry-kollégiumban. A hetvenes éveket idézi az épületbelső. Fotó: Tésik Attila
Diákok a Szathmáry-kollégiumban. A hetvenes éveket idézi az épületbelső.
Fotó: Tésik Attila

– Kívül-belül megújul a kollégium, amelynek csak a falait nem érintik a munkálatok. Vagyis még azt is, hiszen lebontjuk az emeletes épülethez ragasztott portásfülkét és szobát – mondta az igazgató, aki azt is elárulta, hogy több ok miatt is fontos számukra a kollégium modernizálása. Az egyik, hogy a kolesznek nemcsak szállást kell adnia a gyerekeknek, hanem nevelnie is kell őket, de csak akkor lehet nevelni, ha a körülmények is megfelelőek számukra. Azaz minőségi környezet szükséges a minőségi neveléshez. A másik: az egyre nagyobb számban jelentkező vidéki diákok szülei manapság már azt is megnézik, s mérlegelik a döntéskor, milyen körülmények között lakik majd a gyermekük, ha iskolát választ. Ráadásul a kollégium bővíteni kívánja a város kevés modern szálláshelyeinek számát.

Az uniós előírásoknak megfelelően

A tervek szerint beépítenék a földszintes épületrész tetőterét, ott egy folyosó választja majd el a tizenhat kétágyas szobát, amelyekben az uniós előírásoknak megfelelően nemcsak az internet-hozzáférést biztosítják majd, hanem a komplett vizesblokk is a tanulók rendelkezésére áll. Az épület jelenlegi melegítőkonyháját pedig főzőkonyha váltja fel. Megmarad, de máshová helyezik el a kondi- és a portaszobákat, és könyvtárszobát is létesítenek. Az átalakítás megindításához már csak arra van szükség, hogy a beadott uniós pályázatot pozitívan bírálják el.

Olvasóink írták

  • 1. tanárúr 2008. április 29. 08:36
    „a Központi börtön Ausztriában - a rácsokkal is - különb elhelyezést biztosít a lakóinak

    http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/olvas/amikor-a-sogor-bortonbe-vonul/

    http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=57&alrovat=61&cikkid=15681&rovatnev=Karrier”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanezren – lépésben az állattenyésztési kiállításon

Hódmezővásárhely - Idén mintegy 60 ezren látogattak ki a vasárnap este véget ért XV. Alföldi… Tovább olvasom