Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Felújítják a gyűjtőkéményeket Vásárhelyen

Várhatóan az idén tavasszal kezdik meg a vásárhelyi Szabadság tér 90. alatti társasház hét, úgynevezett egycsatornás gyűjtőkéményének felújítását. A lakók, ha nem is örülnek, de szükségesnek tartják a bontással járó munka elvégzését.
Bedő Katalin közös képviselő fontosnak tartja az életveszély elhárítását. Fotó: Tésik Attila
Nyert az úgynevezett egycsatornás gyűjtőkémények felújítására kiírt országos pályázaton a vásárhelyi Szabadság tér 90. alatti társasház, így ott tavasszal megkezdődhet az akár életveszélyt is okozó kémények felújítása, azaz béléscsövezése. A gyűjtőkémények eredetileg sem voltak alkalmasak arra, hogy a gázkészülékek füstgázát elvezessék, annak idején csak ideiglenesen lehetett ezt a megoldást alkalmazni. Az ideiglenes helyzet évtizedek óta tart, az országban sok helyen halálos balesetet okozva.

– Harminc százalék önrészt kellett a lakóközösségnek állnia, hogy pályázhasson, ehhez az önkormányzat tette hozzá a másik harmincat, míg negyvenet az állam biztosít – mondta Bedő Katalin közös képviselő, akitől azt is megtudtuk, hogy a ház huszonegy lakásának tulajdonosai közül húszan az első pillanattól támogatták a felújítás ötletét. Az önerőt végül mindannyian befizették. Ez lakásonként 55 ezer forintot jelentett, a teljes kéményfelújítás 3 millió 700 ezer forintba kerül.

Öt társasház Vásárhelyen

A vásárhelyi önkormányzat és az állam támogatásával az idén a tervek szerint öt társasház termofor kéményeit újítják fel – tudtuk meg Csorba Mihály és Almási István alpolgármestertől. A Szabadság tér 90. alatti ház mellett ezek a munkálatok a kertvárosi Koszta József utca 4. alatti, a Rudnay Gyula utca 12. és 31. alatti, illetve a Kodály Zoltán utca 3. alatti ház két lépcsőházát érintik, azaz összesen 33 kéményt. Nem veszett el az Oldalkosár utca 3. és 5. alatti ház 2004-ben nyert pályázata sem. Itt viszont nem sikerült kivitelezőt találni a közbeszerzési pályázaton. 

Nagyon fontosnak tartja a kémények rendbetételét a házban több mint húsz éve lakó Szavéri Rudolfné, aki elmondta, eddig mindenki 20-20 ezer forintot fizetett be részletekben erre a célra. Hozzátette: ez nagy teher, hiszen a ház lakóinak döntő többsége már régóta nyugdíjas. Lakásában a fürdőszobai gázmelegítő és a – meglepő módon a konyhában elhelyezett – bojler is a kéménybe vezeti el égéstermékét.

– Annak kellene a költségeinket állnia, aki az épületek 80-as évek közepén történt felújításakor megengedte, hogy a gázkészülékeket bekössék ezekbe a kéményekbe – mondta felháborodottan Radics Mátyásné, aki a felújítások idején még nem itt élt. Azt ő sem tapasztalta, hogy a kéményből visszaáramolna a füstgáz. Attól azonban tart egy kicsit, hogy minden lakásban bontani fognak.

A felújítások várhatóan 4-5 hónapig tartanak, s az épület összes, azaz mind a hét kéményét érintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a hosszas ügyintézéstől

A vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület tagjainak mostantól csak egyszer kell sorba állniuk, hogy… Tovább olvasom