Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Fenesi János, a vásárhelyi kolbásztökkirály

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi nyugdíjas kőműves, Fenesi János harminc éve foglalkozik kolbásztöktermesztéssel. Nála olyan termetes, vastag termés is nő, ami már inkább szalámira hasonlít. A hobbikertész nem üzletel a különlegességekkel: a fölösleget elosztogatja a baráti körben.
Az újvárosi városrészben a Visszhang utca 9/A.-ba betérőt nem mindennapi látvány fogadja. Kolbásztök nőtte be a ház egy részét, az indák felkúsztak a palatetőre, termetes termések „hintáznak". Fenesi János nyugdíjas kőműves imád kertészkedni, ezzel a tökfajtával harminc éve kezdett foglalkozni.

– Annak idején a piacon figyeltem fel erre a növényre, nagyon megtetszett, és rögtön vettem is magot – mesélte a 67 éves hobbikertész. – Általában két-, két és fél kilós terméseket hoz, de akadt már hatkilós is. Különlegesek, némelyik olyan vastag, nagy, hogy elneveztem szalámitöknek. Ilyet másutt nem lát, nem talál, azt garantálom! Mégsem üzletelek vele, a fölösleget elajándékozom a szomszédoknak, ismerősöknek, barátoknak, egykori munkatársaknak.

A kolbásztök annyi gondoskodást, törődést, figyelmet igényel, mint egy szép asszony. A földet jól elő kell készíteni, műtrágyázni, lehetőleg esővízzel locsolni, a hajtásokat nyesegetni, igazgatni. De hálás is ez a növény, egy évben négyszer-ötször – a fagytól függően – szüretelhető. Jövőre pedig ismét lehet vetni a magot, de óvatosan – idén ugyanis egyet a hinta közelébe tettek, és a tök indái annyira benőtték, befonták a játékot, hogy az unokák nem tudtak hintázni.

– Amikor megszárad, dísznek is jó, formás az alakja – mondta a feleség, Terézia. – De inkább azt ajánlom, fogyasszák el. Ízletes rántva, rakottan, főzelékként, és töltve is. A cukkinihez hasonló, de annál sokkal finomabb. És érdekes: ha csak egy darabot vágunk le a még indán lévő termésből, a seb begyógyul, és a tök tovább nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontatlan bejegyzés miatt kellene tízezreket fizetni

Hódmezővásárhely - Negyedik emeleti lakásra jegyezte be 2004-ben Deákné tulajdonjogát a vásárhelyi… Tovább olvasom