Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fidesz: megtévesztő Balogh Jánosné röplapja

Megtévesztőnek tartják a vásárhelyi fideszesek Balogh Jánosné független képviselőjelölt új választási szórólapját. A kiadványban ugyanis az szerepel, hogy Lázár János listán már bejutott a parlamentbe. Az ügyben több kifogás is érkezett a helyi választási bizottsághoz. A jegyző nem foglalt állást arról, hogy törvénysértő-e a szórólap.
Újabb választási szórólapok borzolják a kedélyeket Vásárhelyen. Balogh Jánosné független képviselőjelölt kiadványán ugyanis az alábbi szöveg olvasható: „Én Vásárhely, Mindszent, Mártély, Székkutas független képviselőjeként, csak az emberekért akarok dolgozni. Ennek érdekében kérem Lázár Jánost, aki pártlistán már bejutott a parlamentbe, hogy a választópolgárok érdekeit helyezze a pártérdek fölé."

– Megtévesztő, hogy a szórólap azt sugallja, a második forduló nem a pártokról, csak az egyénekről szól, hiszen a most leadott szavazatok döntik el azt, mennyi mandátumhoz jutnak a pártok – mondta tegnapi sajtótájékoztatón Havasi Katalin, a Fidesz vásárhelyi elnöke. Felháborítónak tartják a helyi fideszesek, hogy Baloghné függetlenként hirdeti magát. – Ha függetlenként kerül be az országgyűlésbe, semmit nem tud majd elérni, kénytelen lesz együtt dolgozni az MSZP-vel – mondta Havasi.

 
Baloghné: függetlenként többet tehetek

Tény, hogy Lázár János pártlistán már bekerült a parlamentbe – jelentette ki Balogh Jánosné. Hozzátette: így aztán a vásárhelyi térségnek már van képviselője, április 23-án pedig arról döntenek a választók, hogy kell-e másik is. Azt is elmondta, szerinte függetlenként több mindent el tudna érni a parlamentben, mint egy ellenzéki.

– Át kell gondolniuk a választóknak, hogy valóban független jelöltre adják-e a szavazataikat április 23-án – tette hozzá Rárósi Imre fideszes települési képviselő.

A helyi választási bizottsághoz több bejelentés is érkezett a szórólappal kapcsolatban – jelentette be ugyancsak sajtótájékoztatón Korsós Ágnes, Vásárhely jegyzője. Többen az iránt érdeklődtek, hogy akkor most Lázár János indul-e a második fordulóban, merthogy listán már bejutott a parlamentbe. A jegyző leszögezte: a jelöltek elsődleges célja az, hogy egyéniben jussanak be, így indul Lázár és Baloghné is a második fordulóban. Ha pedig Lázár megnyeri a választást, akkor egy másik párttársát juttathatja területi listán mandátumhoz a parlamentben.

A jegyző egyébként abban a kérdésben nem foglalt állást, hogy Baloghné szórólapja sérti-e a választási törvényt vagy sem, mondván: ez a helyi választási bizottság hatásköre. A bizottság pedig várhatóan jövő héten dönt majd a kiadvánnyal kapcsolatos kifogásokról. Siket Judittól, a megyei területi választási bizottság elnökétől megtudtuk, hasonló tartalmú szórólappal még nem találkoztak, s nem is kíván elébe menni a helyi választási bizottság döntésének. Az, hogy pártlistán bejut-e a parlamentbe a jelölt, mindig a választások után derül ki – jegyzete meg.

A Munkáspárt is támogatja

A vásárhelyi szocialisták után tegnap a Munkáspárt helyi elnöke, Havránek Ferenc is sajtótájékoztatón jelentette be: Balogh Jánosné független képviselőjelöltet támogatják a választások második fordulójában. Tisztában vannak vele, hogy Baloghné jobboldali érzelmű – hangsúlyozta Havránek –, ám arra kérik a párt szimpatizánsait: az emberi értékeket vegyék figyelembe a szavazáskor.
A Munkáspárt elnöke azt is elmondta: mérlegelték a választás első fordulójának tapasztalatait, melyben saját elvárásaikkal szemben is alulteljesítettek, így tisztújítást kezdeményeznek. Ha pedig úgy dönt a tisztújító közgyűlés, hogy elmarasztalja az eredmények tükrében Havráneket, akkor az elnöki tisztségről is hajlandó lemondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobboldalit támogat a baloldal

Bár a szocialisták visszaléptették jelöltjüket Balogh Jánosné (képünkön) javára, a vásárhelyi körzet… Tovább olvasom