Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Fideszes kifogások Vásárhelyen

Megalakult tegnap Vásárhelyen az új választási bizottság, amelyet ugyanazok alkotnak, akik az előzőt. A régi bizottság kedden még elutasította a Fidesz helyi szervezetének kifogását, amely Balogh Jánosné szórólapjaira vonatkozott. Az új bizottság viszont helyt adott a következő két fideszes kifogásnak – amelyek szintén Baloghné lapjaival foglalkoznak.
A Fidesz vásárhelyi elnöke, Havasi Katalin először azt kifogásolta, hogy Balogh Jánosné szórólapján az állt, a jelölt a megyei közgyűlés Fidesz frakciójában dolgozik. Ez azt sugallja, hogy a párt támogatásával indul a választáson, holott a Fidesz megyei választmányának elnöksége kizárta a tagok közül.

A helyi választási bizottság elutasította a panaszt, mégpedig azzal, hogy a párttagság megszüntetéséről szóló értesítéssel egy időben kerültek a szórólapok a postaládákba. A kizárás akkor még nem volt jogerős. Feketéné Szemző Margit, a bizottság elnöke ugyanakkor elmondta azt is, felhívják Balogh Jánosné figyelmét arra, hogy tartsa be a sajtó- és a választási törvényt.

Havasi Katalin azt mondta, ez ügyben újabb kifogással él – mert Baloghné azóta is terjesztette ezt a szórólapot –, és azért is panaszt tesz, hogy Baloghné már képviselőjelöltként tünteti fel magát a szórólapokon, ám jelölt csak az lehet, aki összegyűjtött 750 ajánlószelvényt.

Tegnap alakuló ülést tartott a 6-os számú országgyűlési egyéni választókerület új választási bizottsága (OEVB). A régi-új elnök, Feketéné Szemző Margit elmondta, megvizsgálták Havasi Katalin két újabb kifogását, és helyt adtak mindkettőnek. A bizottság szerint Balogh Jánosné szórólapja két ponton is megtévesztette a választókat. Egyszer azért, mert a Fidesz jelöltjeként tüntette fel magát, másrészt azért, mert használta a „jelölt" elnevezést. A határozat: Baloghnét eltiltották a további jogsértésektől.

Az OEVB mostani döntéseit azzal indokolta, hogy Balogh Jánosné megsértette a választási alapelveket, mert miután kézhez kapta fideszes tagságát megszüntető határozatot, nem akadályozta meg a szórólapok további terjesztését. A bizottság a második kifogásnak azért adott helyt, mert az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább hétszázötven választópolgár hitelesített ajánlása szükséges, és Balogh Jánosné a szórólapján magát csak „országgyűlési képviselő-jelöltségért induló személy"-ként tüntetheti fel.

Baloghné lapunknak azt mondta, mások is jelöltként tüntetik fel magukat a szórólapjukon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chips helyett almaszirom

Kukoricás, töltött vagy zöldséges zsömlét, müzli szeletet, almaszirmot, mandarint és százszázalékos… Tovább olvasom