Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Finta, a szakmájához megtért kőműves

Hódmezővásárhely - Eredetileg nem rajongott kőművesszakmájáért, aztán németországi vendégmunkás korában mégis megszerette. A vásárhelyi Finta Sándor – aki fiatalabb korában uszálykormányos hajóvezetőként is dolgozott – ma jól ismert mester, s egy különleges zsaluzási szabadalom birtokosa.
A 45 esztendős Finta Sándor kőműves nevéhez már több építkezés fűződik. Talán a legismertebb a népkerti vasútállomás mellett fölállított műalkotásnak, a Lelkek emlékének a talapzata, melyet saját, szabadalmaztatott találmánya segítségével épített fel – egyetlen nap alatt.

– Eredetileg nagyon utáltam a kőművesmunkát. Csak azért tanultam ki, mert a szüleim úgy gondolták, hogy kell valamilyen szakma a kezembe, és azért esett erre a választás, mert építő emberre mindig szükség volt és lesz – mondta. Éppen ezért nem is állt be az építőiparba, hanem – kalandvágytól fűtve – beállt hajósnak a Balatonra.
– Nem tagadom, elsősorban a lányok érdekeltek és a szórakozás. Eleinte. Aztán beiskoláztak, s végül uszálykormányos hajóvezető lettem. A Balaton után dolgoztam a Dunán és a Tiszán is. Csakhogy kevés volt a fizetésem, így aztán visszatértem a kőművességhez, úgy gondoltam, az jobban hoz a konyhára – indokolta a vargabetűt.

Hamar felépítette saját otthonát, csakhogy az OTP-kölcsönt nagyon nehezen tudták fizetni. Ezért Németországban vállalt állást. Münchenben, illetve a környékén kőműveskedett, kisebb-nagyobb megszakításokkal, két éven keresztül. Akkor még maga sem gondolta, hogy az ott szerzett tapasztalatokat milyen jól tudja majd kamatoztatni idehaza.
– Ott kezdtem igazán komolyan foglalkozni a szakmámmal. Láttam a németek mentalitását, szakmaszeretetét, s azt, hogy aki dolgozik, az boldogul is. Nemcsak dolgoztam, de sokat is tanultam odakinn.

Egy alkalommal például beszélgetett a legismertebb német zsalugyártó cég tulajdonosával, aki azt panaszolta, hogy igazából nem tudják megoldani a nagyobb keresztmetszetnél az oszlopzsaluzást, állítható változatot pedig egyáltalán nem tudnak csinálni. A zsalu az a forma, mely alakot ad a közé öntött, majd ott megszilárduló betonnak.
– Szöget ütött a fejembe ez a probléma, sokáig gondolkodtam a megoldásom. Idehaza aztán kitaláltam, majd szabadalmaztattam is az eljárásomat – mondta.

Hozzátette, szereti a kihívásokat, így szívesen készít vasbeton csigalépcsőhöz vagy íves lodzsához is zsalut. Találmányai között vannak egyszerű szerszámok, mint például az állítható nyílászáró-beállító eszköz, melyet maga is készített el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kegyeleti verseny egyre fokozódik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Újabb temetkezési vállalkozás próbál teret nyerni Hódmezővásárhelyen – az… Tovább olvasom