Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Főhajtás a hősöknek, tisztelet a bátraknak

Lázár János vásárhelyi ünnepi beszédében hangsúlyozta: haza csak egy van, és abban – éljen a határon innen vagy túl –nem lehet senki hontalan. – A magyar összetartó és összetartozó nép, nemzet, mely képes és mindig kész nagy ügyet szolgálni.
Szép, igazi tavaszi napra – és zenére – ébredtek ma a vásárhelyiek. A városi ünnepségsorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött, ezt a belvárosi római katolikus templomban celebráltak. Ezután az Andrássy úti Petőfi-szobornál emlékeztek főhajtással és egy-egy szál virággal a helyeik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire. Az önkormányzat, a város képviseletében Lázár János polgármester és a két alpolgármester, Kószó Péter (szerdán vette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitűntetést) és Almási István helyezett el koszorút, velük tartott az eseményen résztvevő Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő is.


A hagyományok szerint a város főterén, a Kossuth-szobornál tartották a központi ünnepséget, ahol Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész szavalatát követően Lázár János mondott beszédet. Hangsúlyozta: haza csak egy van, és abban – éljen a határon innen vagy túl – nem lehet senki hontalan. – A magyar összetartó és összetartozó nép, nemzet, mely képes és mindig kész nagy ügyet szolgálni. És a szabadságáért, a függetlenségéért újra-
Ünnepi megemlékezések, koszorúzások Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter (képgaléria)
újra meg kellett, kell küzdenie, mert el akarták venni tőle ezt a „levegőt" – mondta.

Megemlítette: akkor válunk újra igazán szabaddá, ha erősek, függetlenek és határozottak leszünk. 1848-ban sokan áldozatot hoztak hazájukért, majd feltette a kérdést: ma erre képesek lennénk-e? A szabadság kivívásához – számos alkalommal bizonyította a történelem – hősök, bátrak kellenek. Majd egy kicsit „újrafogalmazta" március 15-ét: – Ez a nap a keleti, a megzabolázhatatlan, a szabadságszerető énünk ünnepe. Ez az ünnep a vad lángé, nem a szunnyadó parázsé, az életé, nem a megalkuvásé. Ez a fiatalokat, a mindenkori márciusi ifjakat jellemzi. Ezért főhajtás a hősöknek, tisztelet a bátraknak.

Ünnepi megemlékezések, koszorúzások Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter (képgaléria)

Ezután folytatva a hagyományokat és élve a törvényadta lehetőséggel, több mint 200 határon túl élő magyar tett állampolgársági esküt a Kossuth téren, az ezt igazoló honosító okmányt a Fekete Sas Szálló dísztermében vehették át. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Olvasóink írták

 • 10. mivan? 2012. március 17. 20:23
  „Hecsedli: A Fidesz is ott ült a Parlamentben (már amikor) az elmúlt 8 évben. Mit is tett? Az összefogás akkor nem is volt annyira fontos, ugye???”
 • 9. UtólagKapitány 2012. március 16. 20:21
  „Megtudtam, hogy Lé-ért János azért nem akarja, hogy külföldi gyárak, külföldi cégek jöjjenek Hódmezővásárhelyre és teremtsenek új munkahelyeket, mert akkor azok az vásárhelyiek akik elmennének ezekbe a külföldi tulajú gyárakba dolgozni nem az ő kezében lennének! Már nem Lázár Úr irányítaná a fizetést és a pozíciót hanem Müller Úr vagy Zimmermann Úr vagy Berger Úr. Addig jó a Lázár Úrnak amíg minden vásárhelyi az ő kezében van, és amíg minden munkahely az ő fennhatósága alatt áll. Hogyan tudná a munkahelyükkel zsarolni a vásárhelyieket ha Müller Úr vagy Zimmermann Úr vagy Berger Úr lenne a főnök és tőlük kapnánk a fizetésünket?”
 • 8. papika56 2012. március 16. 17:17
  „Egy érdekes dolog. Lézer j kabátján itt most jóól áll a kokárda. de bent a kupola alatt a zakóján , a kitüntetések átadásán még ennek a fordítottja volt. Talán szóltak neki ? Mert ugye a tömegnek piros volt kívül , csak janónak volt zöld .
  200 erdélyi magyar jött béketüntetni ? mert ugye helyi már nem jár ilyen helyre, nem járatja le magát .”
 • 7. aquila0126 2012. március 15. 20:00
  „5. deszkás 2012.03.15. 18:43

  "Akkor tessék mondani milyen ez a "magyar zászló"? Ezt is elkúrták?"

  Magyar zászló 1867-1918”
 • 6. Queenmargareth 2012. március 15. 18:49
  „4. hecsedli 2012.03.15. 18:04
  az elmúlt nyolc év már két éve nem aktuális egy fideszes számára, mert támadja önmagát, drága”
 • 5. deszkás 2012. március 15. 18:43
  „Akkor tessék mondani milyen ez a "magyar zászló"? Ezt is elkúrták?”
 • 4. hecsedli 2012. március 15. 18:04
  „Hajrá Magyarország,hajrá Magyarok csak így tovább Fidesz a "többiek" meg gondoljanak arra miért kúrták el az elmúlt nyolc évet.”
 • 3. HortobágyiI. 2012. március 15. 16:23
  „Lázárvásárhelyen is a juhszélen volt a megemlékezés? :O)”
 • 2. balihoho 2012. március 15. 15:18
  „Hontalan senki nem lehet, de sajnos, földönfutó nincstelen, e rendszerünknek és kormányunk politikájának köszönhetően, annál inkább!”
 • 1. fedora 2012. március 15. 14:32
  „Hát sajnos az én környezetembe többen azok lettek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Példaértékű életutak elismerése

Díszközgyűlés volt ma délután Hódmezővásárhelyen, ahol számos kitüntetést is átadtak. Az esemény előtt Lázár János Thürmer Gyulával találkozott. Tovább olvasom