Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Főhajtás a leventék tiszteletére

Négyszáz vásárhelyi levente esett el hatvanegy évvel ezelőtt, április 4-én a Lajta melletti kisváros, Királyhida – ma Bruckneudorf – mellett. A fiatalok az orosz front elől menekülve még a történelmi Magyarország területén beásták magukat, mert úgy gondolták, hogy a hazát nem hagyják el.
Fotó: DM/DV
Négyszáz vásárhelyi levente esett el hatvanegy évvel ezelőtt, április 4-én a Lajta melletti kisváros, Királyhida – ma Bruckneudorf – mellett. A fiatalok az orosz front elől menekülve még a történelmi Magyarország területén beásták magukat, mert úgy gondolták, hogy a hazát nem hagyják el. – Itt harapófogóba kerültek, az orosz és a német lövegek közé.

Aratott a halál – emlékezett a szemtanú túlélő, Juhász Károly a napokban a helyszínen, ahová – a halottak napja alkalmából – ellátogatott, megemlékezni és koszorúzni, Hódmezővásárhely küldöttsége. A polgármester, Lázár János, valamint Almási István és Kószó Péter alpolgármester mellett eljöttek Bruckneudorfba az egykori bajtársak, így Juhász mellett Muzsik András, aki végigharcolta a II. világháborút, s itt, a közelben esett hadifogságba. Eljött Lakatos Tóth István dr. Kis András, Pintér István, valamint Návay Sándor szobrászművész.

A helyszínen keresztet állított egy ide emigrált vásárhelyi születésű férfi, Angyal László. Itt kezdődött a megemlékezés, majd az új temetőben, a fekete kopjafa mellett fejeződött be, koszorúzással. Eljött és beszédet mondott a várost tizenkilenc éve irányító polgármester, Franz Schmitzhofer is, aki Kószó Péter tájékoztatása szerint sokat tett a magyar emlékhelyekért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alpolgármesteri szék még üres

Gyenes János sem kapott tegnap elég voksot a mindszenti képviselőktől ahhoz, hogy betölthesse az… Tovább olvasom