Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Fölbuknak a gyalogosok

Napokkal a baleset után is fáj Szirbik Katalin mellkasa. A vásárhelyi nő a Kossuth tér és a Zrínyi utca találkozásánál lévő kerékvetők egyikén esett át szürkületben, mert a sárga „puklikat" alig lehet észrevenni a sárga fényű díszkivilágításban. Tavasszal más színűre fogják festeni a félgömböket.
– Hatalmasat estem itt a múltkor – mutat Szirbik Katalin az esti díszkivilágítás idején alig látható kerékvetőkre. Fotó: Kormos Tamás
Mint ahogy a neve is mutatja, a kerékvetőnek az a szerepe, hogy megakadályozza, vagy legalábbis megnehezítse a járművek behajtását az ezzel védett területre. Leginkább szegély nélküli járdákat, tereket zárnak le így az autósforgalom elől.

A vásárhelyiek a Kossuth tér és a Zrínyi utca találkozásánál „futhatnak össze" kerékvetőkkel. Az összefutást szó szerint kell érteni, mert az esti díszkivilágítás sárga fényében alig lehet észrevenni a kis beton félgömböket.

– Néhány napja épp az orvoshoz igyekeztem, hogy receptet írassak fel mozgáskorlátozott kollégámnak, mikor nem vettem észre, és átestem az egyik kerékvetőn – tudtuk meg Szirbik Katalintól, akihez hasonlóan már többen is átbuktak vagy megbotlottak ezekben a „puklikban".
A hölgy szerencsétlenségére rázuhant egy másik félgömbre úgy, hogy komoly ütés érte a mellkasát. Ezért hosszú másodpercekig nem kapott levegőt. Három fiatal ember rohant hozzá, hogy felsegítse. Egy középkorú férfi pedig felajánlotta, hogy kocsival elviszi oda, ahová mondja. Ezt Szirbik Katalin nem fogadta el, de ennek ellenére az ismeretlen férfi addig ott maradt vele, míg egy kicsit jobban nem lett.

– Szerintem akkorát repültem, amekkorát itt még senki sem látott. Körültekintően szoktam még gyalogosan is közlekedni a városban. Azt javasolnám az illetékesnek, hogy tegyenek valamilyen fényvisszaverőt a félgömbökre – folytatta a mellkasát most is fájlaló nő.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is. Varga Ferenctől, a műszaki iroda városüzemeltetési csoportjának vezetőjétől megtudtuk, hogy a tér csak a karácsonyi díszkivilágítás idején – december 6-a és január 20-a között – fürdik esténként sárga fényben. A csoportvezető hozzátette, hogy képviselői kérésre festették sárgára a kerékvetőket.
– Mivel a sárga és a fekete a veszély jele, ezért erre a két színre kértem, hogy fessék le a félgömböket. Eredetileg ugyanis szürkék voltak, ezért teljesen beleolvadtak a környezetbe – nyilatkozta lapunknak Szeli Ferenc önkormányzati képviselő.

A vásárhelyi városatya annyit még elárult, hogy tanultak a fenti esetből, ezért tavasszal átfestik a kerékvetőket. A szín most már mindegy, csak egy a lényeg, hogy jól látható legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forralt boros ajándékvadászat

Forralt bor illata, karácsonyi zene és a műjégpályán csúszkálók nevetése tölti be már napok óta a… Tovább olvasom