Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Föld helyett pénzhez jutnak Vásárhelyen

Megkapják pénzüket azok az egykori téesztagok, akik tizennégy évvel ezelőtt az Aranyági Mezőgazdasági Gazdaszövetkezet (volt Marx Tsz) tagjai voltak. Fejenként 90-100 ezer forint üti a markukat.
Harminc elkeseredett egykori szövetkezeti tag kereste fel még február elején a vásárhelyi városházán Lázár János polgármestert, országgyűlési képviselőt azzal a panasszal, hogy a hiába ért véget az egykori Aranyági Mezőgazdasági Gazdaszövetkezet, azaz a volt Marx Tsz felszámolása, a felszámolóbiztos nem nevesítette a körülbelül hatszáz hektárnyi tagi részarány földet. A volt dolgozók úgy vélték, hogy a szövetkezet egykori iratállományának eltűnése miatt nem juthatnak hozzá jogos tulajdonukhoz. Lázár János megígérte segítségét, s a polgármesteri hivatal munkatársai két hónapi kutatómunkával összegyűjtötték a fellelhető iratokat, amelyek szerint hiába késtek el a gazdák a panaszaikkal, s került a földjük a Nemzeti Földalapba, ezért jár nekik a kártérítés.

A 681 jogosult közül ma este 6 órától várják az A-K, míg este fél 8-tól az L-Zs betűvel kezdődő nevűeket a Petőfi Művelődési Központba. Kérik, hogy hozzák magukkal egykori munkakönyvüket, ha még megvan. Az elhunyt tagok örököseit arra kérik, hozzák magukkal az eredeti jogerős hagyatéki végzést. Ezeket az okiratokat a kártérítést végző FVM Hivatal részére veszik át. Aki ma nem tud elmenni a művelődési központba, az Kovács Páltól, a vásárhelyi polgármesteri hivatal pénzügyi csoportvezetőjétől kap további felvilágosítást, s a kért dokumentumokat a városházán tudja személyesen leadni. A kártalanítás összege az 1992. évi vagyonnevesítés összegének 18-20 százaléka lesz. Aki például 500 ezer forintra lenne jogosult, az 95 ezer forintot kap.

– Elégedett vagyok, nem is reméltük, hogy valaha eddig eljutunk – mondta lapunknak Szabóné Tóth Judit, a volt tagok egyike, aki 1998-ban lépett ki a szövetkezetből. Úgy véli, köszönet illeti a harminc kezdeményező tagtársát, Lázár Jánost és a polgármesteri hivatalnak az ügyben dolgozó munkatársait azért, mert végül is pontot tettek az évek óta húzódó ügy végére.

– Lelki megnyugvást is jelent ez mindannyiunknak, s bizony sok embernek a kártérítés összege sem jön rosszul – tette hozzá Szabóné Tóth Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben elkészül az új állatvásártér

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a jövő hónapban átadják a vásárhelyi Szántó Kovács János utca… Tovább olvasom