Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Földet adna a munkához

Mindszenten az egyik települési képviselő, Kaczor István saját területéről ajánlott fel földet a helyi temető használaton kívüli parcellájának feltöltésére. A talajvíz, a belvíz ugyanis komoly gondot okoz a kegyeleti helyen. A kisváros sírkertjének ügyét az áprilisi testületi ülésen tárgyalják.
Komoly gondot okoz a víz a mindszenti sírkertben. Fotó: Tésik Attila
Saját területéről ajánlott fel Mindszenten az egyik települési képviselő földet, azért, hogy a helyi temető egy részét feltölthessék, s valamelyest orvosolják a talajvíz, a belvíz okozta problémákat. A mindszenti sírkertben tavaly például egy méterrel megemelkedett a talajvíz, ezért a koporsós szertartásokat egy ideig nem is tudták elvégezni. Idén sem jobb a helyzet. Minderről már szó esett a kisváros testületi ülésén is, a temető működtetéséről szóló beszámoló kapcsán.

Ősszel három állandó megfigyelőkutat létesített a kegyeleti hely területén az üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. A jogszabályok szigorításával jelenleg csak két és fél méter alatti talajvíz esetén lehetséges koporsós szertartást végezni. Azonban az üzemeltető szerint a mindszenti köztemetőben ritkán és csak rövid ideig lesz ilyen mélyen a talajvíz, de az is előfordulhat, hogy soha nem éri el ezt a mélységet. Az üzemeltető szerint, ezért meg kellene oldani a vízelvezetést, a használaton kívüli parcellát pedig fel kellene tölteni földdel. Bár ez utóbbi nem jelentene megoldást a meglévő sírhelyeknél, síremlékeknél, így ezeknél csak hamvasztásos rátemetésről lehet szó, koporsós szertartás nem lehetséges.

– A képviselő-testület az áprilisi ülésen ismét megtárgyalja majd a témát – tudtuk meg Zsótér István polgármestertől. A használaton kívüli parcella feltöltésében egyébként partner lenne az önkormányzat, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a terület szántóként szerepel a nyilvántartásban.

Ennél nagyobb közügy, mint a temető problémájának megoldása, igazán nincs is most a kisvárosban – vélte Kaczor István települési képviselő. Ezzel indokolja a terület feltöltéséhez szükséges földre vonatkozó felajánlását. A városatya szerint 2-3 ezer köbméter föld kellene a mintegy 8 ezer négyzetméteres parcella feltöltéséhez. Azt viszont már nem tudja vállalni, hogy a föld kikerüljön a temetőbe. Arra számít, lakossági összefogással ez a probléma is megoldódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok a gyermekvárosnak

Koller Zsolt vásárhelyi történelmi előadó nemcsak előadásaival, de egy teherautónyi adománnyal is… Tovább olvasom