Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Földpaplant kapott a töltés Vásárhelyen

Különleges támasztékot kapott a Tisza töltése Vásárhelynél. A védművet földpaplan védi a megcsúszástól. A gátszakaszt két kilométer hosszan erősítették meg.
Összesen négy és fél milliárd forintnyi rekonstrukciós munkát végeztek el a Tisza védművein – a pusztítást még a tavalyi árvíz végezte a gátakon, zsilipeken. Dobi László, a Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a hónapok óta tartó munkálatokat a napokban jelentették készre. Összesen tizenegy ponton szorult megerősítésre a töltés vagy más, az árvízi védekezésben szerepet kapó műtárgy. Hódmezővásárhelyen maga a gát gyengült meg, amit tavaly homokzsákokból kialakított bordázattal tudtak csak megvédeni a megcsúszástól, szakadástól.

Andó Mihály, az igazgatóság főmérnöke elmondta: összesen két kilométernyi szakaszon kellett megerősíteni a védművet, amit egy speciális feltöltési technikával valósíthattak meg. A szakzsargon ezt töltéspaplanozásnak nevezi.

– Az igazgatóságunk felügyelete alá eső teljes Tisza-szakasz megújítására szánt beruházás egyik jelentős eleme volt a vásárhelyi. Itt a Bodzási útnál lévő töltésrészt támadta meg a folyó. Problémásnak jegyeztük ezt a szakaszt a '70-es árvíz óta, most azonban már gond nélkül ellenállna a tavalyihoz hasonló erőhatásnak, homokzsákos megtámasztásra nem lesz szükség árvíz esetén – fogalmazott a főmérnök.

Megerősítették a rézsűt a Tisza Mindszent és Szentes közötti szakaszán, összesen 13 kilométeres hosszúságban, itt ugyanis a tavalyi ár átáztatta a gátat. Szükségesnek bizonyult a töltés állékonyságának növelése is. Közvetlenül ezzel a területtel áll összefüggésben a kunszentmártoni szakasz is, ami ha átszakad, egészen Marosleléig engedi az árhullámot.

– Ezzel a munkával jelentősen nőtt a teljes védmű állékonysága, hiszen ezen a szakaszon nagyon rossz állapotban voltak a gátak. Emellett persze van még gyenge állagú töltésszakasz, de a legsúlyosabb problémákat orvosolhattuk, már csak a járulékos munkák maradtak hátra, mint például a füvesítés – tette hozzá Andó Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházi szakma Vásárhely mellett

Nem lehet arra hivatkozni, hogy a vásárhelyi betegeket majd kicsit távolabb fogják ellátni, hiszen a minisztérium Szegeden is a felére csökkenti a belgyógyászati aktív ágyak számát – hangzott el tegnap a megyeházán. Tovább olvasom