Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Folytatódik a vásárhelyi aréna kálváriája

Hódmezővásárhely - Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor használhatják újra a vásárhelyiek a Balogh Imsi Sportcsarnokot. A PPP-konstrukcióban épült aréna 2 éve van zárva – perek sokasága indult miatta.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a vásárhelyi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Balogh Imsi Sportközpontot a helyiek minél előbb használhassák. Azonban a magánpartner K’-Art Építész Stúdió Kft. az állam és az önkormányzat által a szolgáltatási szerződés lezárására tett egyeztetési ajánlatokat több alkalommal visszautasította, ezzel akadályozva a létesítmény használatát – válaszolta érdeklődésünkre a minisztérium kommunikációs főosztálya. Megírtuk: a vásárhelyi közgyűlés még 2011 augusztusában döntött úgy, szerződésszegés miatt 2011. szeptember 1-jétől felmondja a szolgáltatási szerződést a város a PPP-konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok beruházójával, a K’-Arttal. 2 éve zárva van az aréna.

A K’-Art Építész Stúdió Kft. a létesítmény megépítésére hitelt vett fel, amelynek visszafizetését a hitelt nyújtó bank részére nem teljesítette, ezért a pénzintézet felmondta a hitelszerződést. A magyar állam megvásárolta a lejárttá tett követelést, amelynek értéke mintegy 1,4 milliárd forint. Így a K’-Art Kft.-nek jelenleg 1,4 milliárd forint értékű tartozása van az állammal szemben. Ennek megfizetését a mai napig nem teljesítette, behajtását ellenkeresetekkel kijátszotta. A kft. fizetésképtelenségére tekintettel az állam felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. Állami vagyonfelügyelő kirendelését kérte, de ezt a folyamatot a vállalkozó eddig – a jogi eljárások kiskapuit kihasználva – szintén megakadályozta – írta a minisztérium.

Macskaszem. Továbbra is zárva marad a sportközpont. Fotók: DM/DV
Macskaszem. Továbbra is zárva marad a sportközpont.
Fotó: DM/DV

Az önkormányzat nem fizethet

– Az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. tájékoztatta önkormányzatunkat, hogy a K’-Art. Építész Stúdió Kft. és a CIB Bank Zrt. között létrejött hitelszerződésből eredő valamennyi követelést az állam engedményezés útján megszerezte. Az állam jogosultjává vált valamennyi, a követelést biztosító mellékkötelemnek, így zálogjognak is. Minderre tekintettel az önkormányzatunk által havonta fizetendő szolgáltatási díjon az MKK Zrt.-nek közvetlenül érvényesíthető zálogjoga áll fenn, így a város a K’-Art javára nem is teljesíthet. Az állam vált a perbeli követelés kizárólagos jogosultjává is – reagált Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense. – A napnál is világosabb, hogy ez a történet nem szól másról, mint még több pénzről, amit a beruházó az önkormányzattól és az államtól akar. Sajnos közben több száz vásárhelyi gyerek csak kívülről nézheti a sportcsarnokot. Kendi Imre így nem a város vagy az állam, hanem elsősorban ellenük dolgozik – tette hozzá.

Mivel a PPP-konstrukcióban létesített sportlétesítmények fenntartásához és folyamatos üzemeléséhez jelentős közérdek fűződik, a kormány még tavaly stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánította a K’-Art Kft.-t. Azzal az indokkal: elengedhetetlen, hogy a Balogh Imsi Sportközpont oktatási és közcélú feladatának teljesítése szempontjából mielőbb birtokukba vehessék a helyiek, továbbá a magánpartner esetleges fizetésképtelensége miatt bekövetkező csőd- és felszámolási eljárás ne akadályozza a létesítmény használatához fűzött közös állami és önkormányzati érdeket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Vásárhely között folyamatos és szoros az együttműködés, „a vállalkozó kifejezetten ellenséges hozzáállása ellenére" a birtokbavételt minden lehetséges módon gyorsítani szeretnék – közölte a minisztérium.

– A tisztesség azt kívánta volna, hogy a szerződő partnerek kivásárolják minimális haszonnal a K’-Art Építész Stúdió Kft.-t, a sportközpont tulajdonosát. Ezzel szemben az önkormányzat és az állam megszüntette a szolgáltatási díj fizetését. A Szegedi Törvényszék jogerős ítélettel a PPP-szerződés érvénytelenségére indított vásárhelyi keresetet elutasította. Ez ma is érvényes – mondta Kendi Imre, a K’-Art ügyvezetője. – Pert indítottunk az önkormányzat ellen az elmaradt szolgáltatási díjak miatt. A Szegedi Törvényszék, a Szegedi Ítélőtábla és a Kúria mindhárom fokon nekünk adott igazat. Elmarasztalta a szerződésszegőt, kötelezve több mint 200 millió forint elmaradt díj megfizetésére. A több mint másfél éve jogerős ítéletet a város máig sem hajtotta végre, semmibe véve a bíróság döntését. A város ellen folyik a végrehajtás, de még a kamatok és költségek sem folytak be. Pereljük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is a Gyulai Törvényszék előtt, miután annak idején háromoldalú szerződés született, az önkormányzat, az állam és a cég között. A pernek még nincs vége, de a Gyulai Törvényszék végrehajtható ideiglenes döntést hozott, több mint 50 millió forint megfizetésére kötelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, vagyis az államot. Az állam semmibe vette a bírósági határozatot, és csak végrehajtással jutottunk követelésünk egy töredékéhez – magyarázta.

Aréna – a viadalok egyelőre az épületen kívül zajlanak. Fotó: DM/DV
Aréna – a viadalok egyelőre az épületen kívül zajlanak.
Fotó: DM/DV

Az állam részéről annak ellenére, hogy számtalan levélben kérték, semmilyen ajánlatot nem kaptak, mondta Kendi Imre. – Szemfényvesztő hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012. július 18-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Hegmanné Nemes Sára egy egyeztető tárgyalást tartott. Az állam képviselője jegyzőkönyvbe nyilatkozta: „A megállapodás feltétele az elmaradt díjak rendezése, részben a jogerős ítélet alapján, részben pedig az NFM kötelezettségeire is tekintettel". Bár az állam tette ezt az ígéretet, egy fillér tartozást sem rendeztek. Érthető, hogy ingyen, egyetlen fillér nélkül a tulajdonunkat képező tornacsarnokot nem kívánjuk átadni az államnak vagy a városnak. A 2012. július 18-i jegyzőkönyvben rögzített ajánlatunk ma is él – tette hozzá az ügyvezető.

– Igaz, hogy az állam – olcsó pénzen – kivásárolta a CIB Bank felé fennálló kötelezettségünket, azonban ez nagyságrendekkel kevesebb, mint a PPP-szerződés alapján nekünk járó több mint 2 milliárd forint – közölte Kendi Imre.

Olvasóink írták

 • 9. Hód 2013. augusztus 30. 07:45
  „Lehet hibáztatni a politikusoknak az építőt, a finanszírozót, a kőműveseket, a macskákat, az időjárást, de a tény, hogy ezek a politikusok alkalmatlanok a feladatukra, mert nem tudják megoldani ezt a helyzetet!”
 • 8. Secem 2013. augusztus 29. 17:43
  „5. faszamár2013 - Érdekes a régi Corvin is, ami Városház utcai épületben székel. Valaki látta már mekkora az udvara??”
 • 7. Hód 2013. augusztus 28. 17:50
  „Röhej, hogy Szombathelytől Debrecenig 10 milliárdos stadionok épülnek néhány ezer nézőnek (közpénzből persze, amiket utána működtetni is kell), Vásárhelyen pedig, ahol MINDIG a Fideszt támogatták, megszűnt a versenysport és még egy új sportcsarnokot is zárva tartanak a város kellős közepén, ahol sportolhatnának a fiatalok, nem pedig részegen, drogosan fetrengenének a saját hányásukban a "kultúrális" városnegyedben.........................”
 • 6. mivan? 2013. augusztus 25. 10:36
  „Sportlétesítményekre szükség van. Erre is, hiszen azért építették, nem?? Úriember fizet, ha megvett valamit! Aki nem az....Nos, arra van egy helyes magyar szó, de nem írhatom le.”
 • 5. faszamár2013 2013. augusztus 25. 07:58
  „Hányás. A mindennapos testnevelés fénykorában a tanulók büfékben ülnek a sportolás helyett.Ki engedi meg ezt?”
 • 4. Secem 2013. augusztus 24. 19:05
  „Hoppá, ezek szerint VAN az a bíróság aki a város és a párt ellen hoz ítéletet.
  Idő kérdése és kiderül sok "finomság".
  Ja, és vajon mi indította el a lavinát?”
 • 3. balihoho 2013. augusztus 24. 12:00
  „Van a városnak, egy korábban épült jókora méretű sportcsarnoka, az is alig van kihasználva. Kellett ez a másik?”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 24. 10:37
  „1, cui prodest?
  2, Ki volt az a polgármester aki ezt végig verte?”
 • 1. DMagóg 2013. augusztus 24. 10:22
  „Bűzlik ez, mint az egész város.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberben kész a labor

A tervek szerint októberben készül el a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhely. Tovább olvasom