Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Fülesbaglyok a belvárosban

Hódmezővásárhely - Sem a forgalom, sem pedig a közelben zajló szállóépítés zaja nem zavarja a vásárhelyi Zrínyi utcában tanyázó fülesbaglyokat.
A védett madarak a belvárosi forgatag részévé váltak. Anyukák csemetéikkel lesik az éjszakai ragadozókat, sokan fényképezőgéppel meg is örökítik a csapatot. A két hatalmas fa ágain ottjárttunkor 76 fülesbagoly szunyókált.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint manapság teljesen természetes, hogy csapatokba összeverődő baglyok foglalják el a városok főként örökzöld fáit, de akár egy 10 emeletes ház erkélyét is.

A kemény teleken, mint a mostani is, egyre többen csatlakoznak a kolóniához. Tavasszal általában útra kelnek, a hideg beálltával viszont visszatérnek megszokott lakhelyükre, ahol biztonságban érzik magukat. A vásárhelyi autósok már jól tudják, nem tanácsos a fák közelében parkolni, mert utána takaríthatják a bagolyköpetet a járművükről. Ez jelenlétük velejárója. Meg éjszakánként az a sípoló hang, amit akkor hallatnak, amikor vadászatra ösztönzik a fiókákat.

Nappal békésen szunyókálnak a baglyok. Fotó: Veréb Simon
Nappal békésen szunyókálnak a baglyok.
Fotó: Veréb Simon

Márciusban–áprilisban fészkelnek, a kicsiket 4-5 hetes koruk után már táplálékkeresésre tanítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révbe ért a pixelbeton - már folyik a nagyüzemi próbagyártás

Hódmezővásárhely - Bemutatják a ma kezdődő pécsi Pollack Expón Losonczi Áron csongrádi feltaláló… Tovább olvasom