Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Galériát hord a bőrén a festőművész

Hódmezővásárhely - Fodor Gabriella vásárhelyi festőművészt csak a pénz akadályozza meg abban, hogy még több tetoválása legyen, noha saját bevallása szerint is már így is nagyon durván ki van varrva.
Több mint húsz évvel ezelőtt még a mezítelen felsőtestű lányok, szigonyok, szívek és az ÜSS! felirat volt a menő tetoválás. Ezek viselőiről a legtöbben börtönben eltöltött éveket feltételeztek. A rendszerváltás után a tetoválás széles körben elterjedt. Ma már színes képeket, jeleket, emblémákat és formákat tetováltatnak az emberek magukra.

Fodor Gabriella vásárhelyi festőművész, aki – megfogalmazása szerint – fotórealista alkotásokat készít, egész kis galériát hord a bőrén. A hátán, amelyet először tetováltak ki, az a vadászjelenet szerepel, amelyen Tutankhamon íjjal vadászik. A színes kép eredetije domborműként ismert, s szép példája az ókori egyiptomi művészetnek.

– Nő létemre már nagyon durván ki vagyok varrva. Azért tetováltattam ki a hátamat először, mert magamnak készíttettem, nem a nagyközönségnek. Aztán mégiscsak jól látható helyre került a többi, hiszen a jobb és a bal karom következett, de a fülem mögött is rejlik egy – mondta a 37 éves nő. Elárulta, a jelenleginél több tetkója is lenne, ha volna rá pénze. Már megtervezte, mi kerüljön a lábára. A bal karján haida indiánmotívumok láthatók gyilkos bálnával és farkassal. A jobb karján az etruszk vázákról ismerős ló forgolódik, alatta pedig igazi magyar jelkép, a turulmadár és liliomok tűnnek szembe. Sokan meg is nézik, ha rövid ujjút vesz fel.

Fodor Gabriella felsőkarját is tetoválások díszítik. Fotók: Tésik Attila
Fodor Gabriella felsőkarját is tetoválások díszítik.
Fotó: Tésik Attila

– Azt mondják, hogy valaki csak akkor tetováltassa magát, ha igazán szeretné, de akkor is várjon legalább egy évet. Ugyanis ha megbánta, a meglévő tetkót már csak nagyon sok pénzért lehet eltávolítani, s úgy is heges marad utána a bőre. Én már tíz éve szerettem volna ilyet, de kezdetben senkit sem találtam, akire nyugodt szívvel rábíztam volna magam – árulta el. Gabriellára 4 éve került az első kép, s számuk azóta folyamatosan bővült.

– Nagyon kötődöm azokhoz a kultúrákhoz, amelyekben ezek a motívumok születtek, az egyiptomiba pedig egyenesen szerelmes vagyok – indokolta, miért ezeket a díszítéseket választotta. Festőművészként pedig ragaszkodott ahhoz, hogy maga tervezze meg, melyik hová kerüljön, s pontosan mit ábrázoljon. Úgy véli, a színvonalas tetoválás ma már felér egy festménnyel.

Tutankhamon vadászaton – tetoválásként Gabriella hátán.
Tutankhamon vadászaton – tetoválásként Gabriella hátán.
Fotó: Tésik Attila

– Hogy mennyi idő alatt lehet elkészíttetni, az a fájdalomtűrő képességtől, illetve a bőrfelület nagyságától függ. Van olyan, amelyen több hónapig dolgoznak, s van, amelyre egy alkalom is elég. Nekem a háton fájt a legjobban, de a csontos és a nagyon lágy részeken is megszenvedtem, amikor ezeket Jószai Tamás elkészítette.

Nyugdíjasok is tetováltatnak

Népszerűek a nonfiguratív, kínai és jakuza motívumok, az ősmagyar rovásírásos minták a turullal, az életfával és különféle virágokkal. A nőknél a csípőn lévő nonfiguratív elem gyakori. Most lett divat a római kori lábszárvédő bőrre vitele. A megye tetoválószalonjaiban érdeklődve kiderült, hogy az iskolai végzettségtől és az életkortól független a kuncsaftok köre, még nyugdíjasok is tetováltatnak. Az árak 10 ezer forintnál kezdődnek. Határt csak a megrendelő tűrőképessége és pénztárcája szab. A bokától a fenékig tartó díszítés ára akár 160 ezer forintra is rúghat.

Olvasóink írták

 • 19. Nauzikaa 2009. június 11. 23:54
  „5. 620829 2009.06.11. 08:14
  van egy idevágó idézetem: "a tetoválás a belső sőtétség külső megnyilvánulása!!!!!!!!"....ezt már csak én teszem hozzá...NEM AZ A BAJ, HOGY NAGY ISTEN ÁLLATKERTJE, HANEM AZ A GOND , HOGY ALACSONY A KERÍTÉSE!!!!!!!!!NORMÁLIS-ÖNMAGÁT ELFOGADNI KÉPES EMBERNEK----NINCS SZÜKSÉGE A KÜLVILÁG FELÉ KÜLDÖTT ILYEN FIGYELMEZTETÉSRE......HÉ AZÉRT ÉN IS VAGYOK VALAKI!!!!!!!!!!!!!SAJNÁLOM ŐKET -EZT A HÖLGYET IS....A MAGAMUTOGATÁS MÖGÖTT EGY NAGYON GYENGE , FÉLŐS, ÖNMAGÁT EL NEM ISMERŐ LÉNY LAKOZIK!

  Személyesen ismerem a hölgyet és úgy gondolom,hogy nincs szügsége a sajnálatodra.És ha tényleg ilyen korlátolt vagy-mint ahogy a hozzászólásodból kiderül-akkor a poros nyomába sem érsz.Hihetetlen,hogy ez alapján ítélsz meg valakit!”
 • 18. Cat 2009. június 11. 20:36
  „"egy özönvíz megint jó lenne és megnézném, hogy a megmaradok között menyilenne a tetkos éstetkonélküliek aránya!"

  Mi köze a kettőnek egymáshoz?
  Kicsit le vagy maradva, már rég nem a börtöntöltelékek sportja a tetoválás - amely mellesleg egy ősi emberi módszer valaminek a kifejezésére.”
 • 17. zetor 2009. június 11. 15:57
  „Eszembe jutott egy régi vicc:

  Elmegy az öreg az orvoshoz:
  - Doktor úr, baj van. Egyre rövidül a farkam.
  - Mutassa, Józsi bácsi! De hisz ez igen szép darab, és van vagy tizenöt centi. Sőt, még tetoválás is van rajta. Méghozzá az hogy: Róza! - mondja az orvos.
  - Hát ez az, doktor úr! Az volt odatetoválva, hogy Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Matróza.”
 • 16. ditta79 2009. június 11. 15:10
  „kedves 620829 !
  Sok ilyen idézetet lehetne gyártani, az egyik lehet rád is illene.
  a tetovált emberek nem magamutogatóak, nem sötétek!
  lehet hogy egy vagy több kedves ismerősödnek is van, csak nem látod!”
 • 15. pille 2009. június 11. 13:52
  „Akinek tetszik ez a művészet, miért ne. Mindenki úgy valósítja meg önnön magát, ahogyan azt akarja.
  620829! Légy elfogadóbb.”
 • 14. zetor 2009. június 11. 13:30
  „Nekem az tetszik ebben a lányban, hogy még a fényképen is átjön egy fajta varázs, ami Őt különlegessé teszi, és ehhez egyszerűen felhasználja a tetoválást.”
 • 13. IVY 2009. június 11. 11:51
  „Látta valaki a "Tetovált kép" c. francia filmet, Jean Gabin-nel a főszerepben?
  Nos, -én is arra használnám a cikk főszereplőjét, amire a filmben a Gabin alakította figurát.

  Konkrétan, - Picasso tetovált a tag hátára egy férfi arcképet.
  Ez kitudódott és onnantól mindenki a tetovált férfit akarta megölni és a hátáról lenyúzni a tetkóját.
  (bocs, picit morbid voltam? :)

  Cusemmen: nekem tetszik a csaj tetkója. Ötletes....:)”
 • 12. wad 2009. június 11. 10:39
  „620829: Te egy buta, és szűklátókörű ember vagy, aki úgy hord le egy bizonyos művészetet, és önkifejezési formát, hogy semmit nem tud annak lényegéről, értelméről, miértjéről. Írhatnék én neked itt sok érdekes dolgot a tetoválás művészetéről, próbálhatnálak meggyőzni észérvekkel, de tapasztalatból tudom, hogy az ilyenekkel mint te nem érdemes vitatkozni, ugyanis vitaképtelen vagy, mint azt az első hozzászólásból láthattuk. Ha már közhelyekkel dobálózol, akkor mondok egy talán nem annyira közhelyet: A tetovált embert csak az különbözteti meg a nem tetoválttól, hogy ő nem nézi meg azt akinek nincs tetoválása.
  Te sajnálod azt aki tetováltatja magát, én pedig sajnállak téged amiért így gondolkozol.”
 • 11. zeitgeist 2009. június 11. 10:35
  „620829 és kitalálom te jönnél egy bárkával h eldöntsd ki szállhat fel és ki nem :D:D:D”
 • 10. zeitgeist 2009. június 11. 10:34
  „<moderálva sértő>”
 • 9. 620829 2009. június 11. 10:25
  „Nem kiabálok-csak rossz a szemem ..no vicc volt...de nem közhelyek....egy özönvíz megint jó lenne és megnézném, hogy a megmaradok között menyilenne a tetkos éstetkonélküliek aránya!”
 • 8. Krampampuli 2009. június 11. 09:22
  „nekem sem tetszik de miért kell kiabálni? Pláne közhelyeket...”
 • 7. bespin 2009. június 11. 08:32
  „Vásznon szebben mutatna és ha megunom leviszem a garázsba.”
 • 6. szegedil 2009. június 11. 08:28
  „Szerintem vannak szép tetoválások.”
 • 5. 620829 2009. június 11. 08:14
  „van egy idevágó idézetem: "a tetoválás a belső sőtétség külső megnyilvánulása!!!!!!!!"....ezt már csak én teszem hozzá...NEM AZ A BAJ, HOGY NAGY ISTEN ÁLLATKERTJE, HANEM AZ A GOND , HOGY ALACSONY A KERÍTÉSE!!!!!!!!!NORMÁLIS-ÖNMAGÁT ELFOGADNI KÉPES EMBERNEK----NINCS SZÜKSÉGE A KÜLVILÁG FELÉ KÜLDÖTT ILYEN FIGYELMEZTETÉSRE......HÉ AZÉRT ÉN IS VAGYOK VALAKI!!!!!!!!!!!!!SAJNÁLOM ŐKET -EZT A HÖLGYET IS....A MAGAMUTOGATÁS MÖGÖTT EGY NAGYON GYENGE , FÉLŐS, ÖNMAGÁT EL NEM ISMERŐ LÉNY LAKOZIK!”
 • 4. Mignon 2009. június 11. 04:04
  „Vagy 3-szor.”
 • 3. Mignon 2009. június 11. 03:46
  „Egy "edes kettesben" szivesen tanulmanyoznam az egyiptomi kulturat..........!
  :):)”
 • 2. Mignon 2009. június 11. 03:34
  „Tetovalas ide vagy oda, jo csipöje van a müvesznönek..................!!!!
  Nekem tetszik!”
 • 1. maradando 2009. június 11. 02:42
  „Ha nagyon öreg leszek én is tetováltatok nyilakat a testemre,hogy gyorsan megtaláljam a f@rkam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilkoldus voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Bízhatunk embertársainkban. Vásárhelyen legalábbis ezt tapasztaltuk, amikor… Tovább olvasom