Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Gémes Antal Öveges professzor nyomdokain

Hódmezővásárhely - Gémes Antal (14), a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium nyolcadikos tanulója megnyerte a legendás Öveges József professzor emlékére rendezett fizikaversenyt.
Nagy vásárhelyi sikert hozott az Öveges József professzor emlékére, nyolcadikos diákoknak rendezett fizikaverseny hétvégén Győrben tartott döntője: Gémes Antal, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója végzett az első helyen. Az országos finálé előtt az iskolában és a megyében is rendeztek selejtezőt, ahonnan a Bethlen két diákja, Lele Kristóf és Gémes Antal jutott tovább.

Az országos döntőben 76 nyolcadikos vett részt, és a többórás versenyen először kísérleti leírást elemeztek. Két izzó közül az egyik kiégett, és az izzók hőmérséklettől függő ellenállását kellett vizsgálni. Ezt követte a kísérletezés, PET-palack sűrűségét kellett megállapítani, megmérni. Utána tesztet töltöttek ki a döntősök, Anti a 79-ből 76-ot oldott meg jól, ezért a teljesítményéért különdíjat vehetett át. A tesztet Michael Faraday munkásságához kötődő fizikatörténeti, majd három számítási feladat követte. Gémes Antal a maximális 212 pontból 198-at szerzett meg, ami 93,3 százalékos teljesítmény. Öt első díjat adtak át, de az abszolút győztes, a legtöbb pontot szerző a bethlenes diák lett.

Gémes Antal felkészító tanára, Lakatos-Tóth István is büszke tanítványára. A szerző felvétele
Gémes Antal felkészító tanára, Lakatos-Tóth István is büszke tanítványára.
A szerző felvétele

– Nem akartam elhinni, hogy ilyen jól szerepeltem, kellett egy kis idő, míg felfogtam, előzetesen, a gyakorlások, próbatesztek alapján a második-harmadik helyre számítottam. Igaz, igyekeztünk alaposan felkészülni, mindent megtenni a sikerért: a verseny hetében már napi 3 órát gyakoroltunk felkészítő tanárommal, Lakatos-Tóth Istvánnal. Nagyon tetszik a fizika, de még nem döntöttem el, hogy ezen a vonalon tanulok-e tovább, vagy a másik két kedvenc, a matematika és a kémia közül választok – árulta el Gémes Antal.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A győri siker nem volt előzmény nélküli: két hete a Nyíregyházán rendezett Jedlik-versenyen a 3. helyen végzett, és különdíjat kapott azért, mert megcsinálta Öveges professzor egyik legismertebb kísérletét, a Heki-kutyát. Előtte a Szegeden tartott Bor Pál-emlékversenyen lett második. Nem sokat pihen, most hétvégén már ott lesz a Hevesi György országos kémiaverseny döntőjében.

– Nagyon elérzékenyültem az eredményhirdetéskor – mondta Lakatos-Tóth István –, megöleltem Antalt, ez volt iskolánk történetében az eddigi legnagyobb siker fizikából. A jó szerepléshez a tehetségen és a szorgalmon kívül a biztos, nyugodt családi háttér is szükséges. Antiék öten testvérek, édesanyjuk minden lépésüket „figyeli", segíti őket.

Olvasóink írták

 • 3. CsengeleMSN 2013. június 19. 12:26
  „Gratulálok, ez szép volt!”
 • 2. nagymacika 2013. június 17. 23:18
  „Gratulálok! További sikereket kívánok !”
 • 1. lukrecia 2013. június 17. 08:50
  „Bravo kisdiak. Az elmeleti tudast mindig probald gyakorlati dolgokra is atvinni, es nagy ember lesz beloled. A politika es egyeb mellekvaganyok ne fertozzenek meg,
  Talald ki a szuper akkumulatort es milliardos leszel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros nap Vásárhelyen

Vezetési tudásukat, ügyességüket tesztelhették szombat délelőtt a vásárhelyi motorosok. Tovább olvasom