Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Gondozók és gondozottak közötti párbeszéd

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Dantesz Istvánné több mint 37 éve él egyedül, s 1997 áprilisa óta naponta felkeresi otthonában egy gondozónő. A városban összesen 29-en végzik ezt a munkát, de csak a fele főállásban. Segítenek az ellátottaknak a tisztálkodásban, a mosásban, bevásárlásban, néha ápolónői feladatuk is akad, de ami az egyik legfontosabb: beszélgetnek az egyedül élő idősekkel.
Vásárhelyen 1982 óta működik a házigondozói szolgálat, előtte önkéntesek látták el ezt a feladatot. Jelenleg 14 főállású gondozónő és 15 tiszteletdíjas végzi ezt a munkát. A szolgálat 126 időssel kötött megállapodást, s őket naponta fel is keresik.

– Sokrétű a munkánk. Segítünk az időseknek a fürdésben, a mosásban, a kisebb házimunkában, takarításban, de kiváltjuk a gyógyszereiket, befizetjük számláikat, kitöltjük a különféle hivatalos papírjaikat, emellett olyan egészségügyi ellátást is végzünk, amelyhez nem kell szakápolói képesítés – sorolta Gálné Szőke Margit, a szolgálat vezetője.

Az ellátotti körükben főleg egyedül élő idősek vannak. Többségük nő, s közülük harmincan nyolcvanadik életévüket is betöltötték. Ez a szolgáltatás elsősorban a kölcsönös bizalmon alapul, a gondozónő sok esetben már családtagnak számít.

– Nemcsak a belvárosban, hanem már két külterületen, Erzsébeten és Kútvölgyön is dolgozunk. Itt elsősorban helyieket kértünk fel erre a munkára, mert a tanyán élők sokkal bizalmatlanabbak az idegenekkel, mint a városban. Így azok járnak hozzájuk, akiket már korábban is ismertek – folytatta a vezető.

158/84 – ekkora vérnyomást mért Ladányiné Kónya Éva Dantesz Istvánnénak. Fotó: Tésik Attila
158/84 – ekkora vérnyomást mért Ladányiné Kónya Éva Dantesz Istvánnénak.
Fotó: Tésik Attila

Ladányiné Kónya Éva tizenegy esztendeje főállású gondozónő. Most tíz ellátottja van. Mindannyian Kincsestelepen laknak, de ha kell, a város bármelyik részére is elmegy. Esőben-hóban kerékpárra ül, s megy az időseihez. Elmondása szerint néha elég, ha beszélget velük, mert leginkább ez hiányzik nekik.

Egyik gondozottja Dantesz Istvánné. Erzsike néni 70 éves, s 1997-ben kötötte meg a szolgálattal a megállapodást. Férje 1972-ben elhunyt, s Danteszné magára maradt az akkor még kétéves és három hónapos kislányukkal.

– A Cseresnyés-kollégiumban dolgoztam előbb konyhai kisegítőként, majd takarítóként. Huszonegy év elteltével innen mentem nyugdíjba – mesélte Erzsike néni. Érdekesség, hogy egykori munkahelyéről kapja naponta az ebédet, amit maga hoz el a Szerencse utcai olvasókörből.

Észak utcai otthonában egy jelzőrendszert is felszereltek, amely az ügyeletet riasztja baj esetén. Szerencsére még nem volt rá szükség. A néni a fát maga hasogatja, s ezzel fűti lakását. Kertjét is egyedül gondozza. Nyugdíja nincs 50 ezer forint, s havonta ennek a fele gyógyszerre megy el.

Jelzőrendszer a kistérségben

A vásárhelyi kistérségben összesen 76 jelzőrendszert szereltek fel magányosan élő idősek otthonában. Ebből 61-et Vásárhelyen, 10-et Mártélyon, 5-öt pedig Székkutason. Napi 24 órás szolgálatban van kilenc gondozó, aki azonnal a helyszínre siet, ha megszólal valamelyik riasztó.

Olvasóink írták

  • 2. cipész 2009. február 03. 15:32
    „Morcsos.
    Az aranyházba, kell menni,és ott felvenni a kapcsolatot, de van másik is újvároson ők az orvoshoz is elhordják a godozotat. Nagyon kedvesek.ha kell meg tudom adni a telefon számot.
    Ismerem a képen látható hölgyet, én is dolgoztam a kollégiumba. Jó is volt akkor még.”
  • 1. morcsos 2009. február 03. 13:57
    „Olyat szeretnék kérdezni, hogy hogyan lehet felvenni velük a kapcsolatott”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üresen ásító postaládák

Hódmezővásárhely - Az igazi helyett virtuális postaládákat használ az emberek többsége, mégis… Tovább olvasom