Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyarmati Dezső unokája igazi sportcsaládba született

Hódmezővásárhely - Két hétig az olimpiai bajnok nagyapjáról, Gyarmati Dezső vízilabdázóról elnevezett sportuszodában edzőtáborozott Szilágyi Liliána. A 13 éves lány azt mondja: fantasztikus érzés és hatalmas büszkeség papája nevét látni a homlokzaton.
Szilágyi Liliána igazi sportcsaládba született 1996-ban. Nagyapja, Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás – az ő egyik lánya, Terézia Eszter az édesanyja –, édesapja az egykori kiváló úszó, Szilágyi Zoltán, aki Darnyi Tamásék kortársa. A família legismertebb alakja lett tavaly június elején a vásárhelyi sportuszoda névadója.

– Amikor tavaly ősszel Vásárhelyre érkeztünk egy versenyre, és a falon megláttam a Gyarmati Dezső feliratot, fantasztikus érzés volt – mesélte lapunknak. – Nagyon büszke vagyok rá, tetszik a róla készült szobor is. Jó volt ott úszni, most pedig visszajönni. – Szilágyi Liliána azzal a csapattal edzőtáborozott Vásárhelyen, amelynek Gyurta Dániel is tagja.

Szilágyi Liliána olimpiai álmokat dédelget. Fotó: Frank Yvette
Szilágyi Liliána olimpiai álmokat dédelget.
Fotó: Frank Yvette

Amint mesélte, 2005-ben egy sikeres verseny után maga döntött úgy, hogy még komolyabban veszi az úszást. Szüleit tekinti példaképeinek, szeretne a sportban és majd a civil életben is (elárulta: ügyvéd akar lenni) sikeres lenni. Reggel 1, délután 2,5 órát tempózik; edzője, Széles Sándor szerint az első tréningen már többet kellene. Az utolérhetetlen, ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinához hasonlítják vízfekvését, technikáját; néhányan úgy fogalmaznak, Egér óta nem volt ilyen tehetség hátúszásban. – Erről a párhuzamról még nem hallottam, de örülök, hogy hozzá hasonlítanak. Sajnos, nem ismerem személyesen. Nekem is nagy terveim, álmaim vannak, mindenképpen szeretnék olimpián részt venni, és arról is lehet szó, hogy aranyat nyerjek... – közölte nevetve Liliána.

– Nagyon szeretem! – lelkendezett, amikor nagyapjáról kérdeztük. – Amikor kisebb voltam, sokat játszott velem, mostanában inkább beszélgetünk a jövőmről. Igyekszik jó tanácsokkal ellátni, mindig a lelkemre köti, „legyek jó kislány".

Erőt és kitartást

– Liliána tehetséges, és én tisztelem a tehetséges embereket – mondta unokájáról Gyarmati Dezső. – Nagyapaként kicsit féltem is. Az úszásban nagyon nehéz a csúcsra érni, de kívánom, hogy adjon neki a Jóisten erőt és kitartást ahhoz, hogy sikeres legyen – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. Én2 2010. március 22. 13:13
    „Nem azért, hogy lehet Gyarmatinak unokája, de azért igen, hogy a vásárhelyi fedettet róla nevezték el.”
  • 2. tobaccoroad 2010. március 21. 19:56
    „Ezért is Lázár a hibás, hogy lehet Gyarmatinak unokája:)”
  • 1. Én2 2010. március 20. 12:18
    „Sokan edzőtáborosznak ott még, és nincsennek kiemelve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a körforgalom építése

Hódmezővásárhely - Egy hónappal elhalasztotta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. annak a… Tovább olvasom