Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyűlölet nélkül Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen hangversennyel kezdődött az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségsorozat, amely nyugodtan telt. Kedden a Nagy Imre sétányon tartották a városi ünnepséget, majd a díszközgyűlésen is megemlékeztek az 51 évvel ezelőtt történtekről.
Vásárhelyen Horváth Mária ének- és Kocsis Zoltán zongoraművész ünnepi hangversenyével kezdődött meg a városi ünnepségsorozat hétfőn este a Fekete Sas Szálló nagytermében. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője ünnepi beszédében párhuzamot vont 1848. március 15-e és 1956. október 23-a között, majd hangsúlyozta: az ország ma gazdaságilag, morálisan és lelkileg is válságban van. Úgy vélte, a jelenlegi államhatalom arrogáns, nyoma sincs közös akarat létrehozása szándékának, pedig október 23-ának össze kellene kötnie a magyarságot.

Kitüntetettek

Az ünnepi közgyűlésen díszpolgári címet kapott Janovics István kántor és Szenti Tibor író, néprajzkutató. Pro Urbe-díjjal ismerte el a város Blazovich László professzor, egyetemi tanár, a megyei levéltár igazgatója, Vanderstein János volt hitközségi elnök, a Magyar–Izraeli Baráti Társaság vásárhelyi csoportjának elnöke és Viski Sándor főorvos, egyetemi tanár munkásságát, életművét.

A Rákosi és a mai rendszer között vont párhozamot tegnap délelőtt a Nagy Imre sétányon tartott városi ünnepségen Hegedűs Zoltán. Az önkormányzati képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: mindkettő „az oszd meg és uralkodj" bolsevik receptet követi, s a kormány azt sugallja, mi, az állam polgárai vagyunk a bűnösök. A városatya úgy látja: a vásárhelyieket az igazság- és a békeszeretet, a szolidaritás és az összefogás jellemzi, független attól, hogy bal- vagy jobboldalon állnak.

Zsúfolásig megtelt kedden délután a városháza díszterme. Lázár János polgármester a vendégek és az ünnepeltek köszöntése után arra hívta fel a figyelmet, hogy az '56-os évforduló a legjobb alkalom arra – az emberi tisztesség, a félelem legyőzése, a szabadságvágy miatt –, hogy elismerjék azok munkásságát, akik sokat tettek Vásárhelyért. A polgármester arra is emlékeztetett, hogy a II. világháború után új világ építésére kínálkozott esély és remény, egy polgári demokratikus, szabad ország és romokban heverő társadalom újjáalkotására, a szociális különbségek felszámolására, arra, hogy tehetségük, szorgalmuk alapján érvényesüljenek az emberek. De nemsokára következett a kommunista rendszer.

– Az 1990-es rendszerváltással újabb esélyt kaptunk a szabadságra, egy igazságos, polgári társadalom felépítésére, és ismét nem a vásárhelyieken múlott, hogy az elmúlt tizenhét év rengeteg csalódást hozott – mondta Lázár János. – Hasonló lehetőség volt 1956 őszén, Vásárhelyen vértelenül győzött a forradalom, nem dördültek el a fegyverek, ezzel is példát mutatva az országnak. Néhány napig azt hihettük, senki sem árulja el az ügyet, csalódnunk kellett. De mindig szükség van olyan pillanatokra, órákra, napokra, amikor félretesszük a pártoskodást, a gyűlöletet. Ilyen volt 1956-ban városunk vértelen forradalma és ilyen, amikor most a legkiválóbbakat jutalmazzuk, ismerjük el.

Az ünnepelteknek nevében Szenti Tibor író, néprajzkutató mondott köszönetet; rövid beszédében felvillantva szeretett városa históriájából egy-két képet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefirkálták az MSZP-s Bacsa házát

Hódmezővásárhely - A „Gyurcsány anyád" feliratot írta valaki vörös festékkel az MSZP… Tovább olvasom