Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Gyuri bácsi: szilva a rák ellen

A rák megelőzésére, kezelésére a szilvát, a magas vérnyomás leküzdésére a galagonyavirágból készült teát ajánlja az országszerte füvesemberként ismert Szabó György. A bükkszentkereszti 85 éves bácsi a közelmúltban Vásárhelyen tartott előadást.
Galagonyavirágból készült gyógyteát iszik naponta egy csészével, hogy segítsen a szívének, és a vérnyomásával se legyen gond. A prosztatára kisvirágú füzike teát fogyaszt, de szinte minden szerve „kap" gyógynövényekből készült italt. Összességében 20-félét fogyaszt – vallotta be Szabó György népi gyógyász, akit a bükkszentkereszti füvesemberként ismernek országszerte. A közelmúltban Vásárhelyen tartott előadást.

Szabó György könyveket is írt a gyógynövények hatásáról. Fotó: DM/DV
Szabó György könyveket is írt a gyógynövények hatásáról. Fotó: DM/DV

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– Hatéves voltam, amikor nagyanyám hozzánk költözött Miskolcra. Javasasszony volt. Mesélte, hogy ő a huszadik a családunkban, aki gyógynövényekkel foglalkozott. Hatan voltunk testvérek, de engem szemelt ki, hogy beavasson a gyógynövények rejtelmeibe, tanítani kezdett. Mindig rajongtam a természetért, a növények, az állatok jó barátaim. A Kádár-rendszerben nem nézték jó szemmel a népi gyógyászatot, kuruzslónak bélyegezték, aki ezzel foglakozott. Így aztán csak a családtagoknak segíthettem. Szakmát tanultam, kereskedő lettem. Feleségemmel időközben kiköltöztünk Bükkszentkeresztre, ahol magunk gyűjtöttük a gyógynövényeket – mesélte a 85 éves Gyuri bácsi.

Ingyen osztja meg tapasztalatait

Sok az egészségre vágyó ember – utalt Szabó György arra, hogy a vásárhelyi előadására minden jegy elkelt, akadt, aki be sem jutott a rendezvényre. A füvesember ingyen osztja meg tudását, a tanácsadásért sem kell fizetni. A vásárhelyi előadást Seresné Kapu Márta szervezte, aki természetes és ősi gyógymódokkal foglalkozik, és az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola alapítványának ajánlotta fel az est bevételét.

– Manapság ismét kezdik tanítani az egyetemen a népi gyógyászatot. Például Erdélyben, a székelyeknél rákkutatást is végeztek. Ott a jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmazó szilvát használják a rák leküzdésére. Frissen is érdemes szezonban fogyasztani belőle, de aszalva és lekvárként is. Cukor nélkül a nők hetente a mellükre is kenhetnek a mellrák ellen. Testünkben vannak rákos sejtek, ezeket a szervezet normális esetben kordában tartja. Ha gyengül az immunrendszer, akkor képesek az elburjánzásra. Figyelni kell a szervezet sav-lúg-bázis egyensúlyát, ha túl savas, akkor lúgosítani kell, így megelőzhetjük a daganatos betegségeket – magyarázta Gyuri bácsi, aki maga is méri lakmuszpapírral nyálából, mennyire savas vagy lúgos a szervezete. Korunk egyik betegségéről, a magas vérnyomásról azt mondta, okai: a vese elégtelen működése, a koleszterin-túltermelés, valamint a depresszió, a stressz. A magas vérnyomás kezelésére, megelőzésére a galagonyavirágból készült teát ajánlja.

Olvasóink írták

 • 7. abai 2013. április 22. 19:06
  „Nagymamám is szerette a szilvát, reggelenként egy kupicát ivott. Szegény mégis meghalt, igaz 86 évesen, és nem rákban...”
 • 6. AN 2013. április 21. 17:52
  „Nem is tudtam, hogy intenzíven harcolok a rák ellen. Most is aszalt szilvát eszegetek.”
 • 5. X_Y 2013. április 19. 15:32
  „A cefrének valót nem megzabálni!”
 • 4. vélemény 2013. április 19. 13:17
  „2. istvang58
  A vénynélkül kapható gyógyszerek egy kalap sza....t érnek.
  - És a receptre kaphatók?
  A gyógyszergyárnak nem az az érdeke, hogy meggyógyulj hanem az, hogy minél többet költs.”
 • 3. vélemény 2013. április 19. 13:13
  „"20-félét fogyaszt - vallotta be "
  Ez ugye nem bűnügyi tudósítás. :)”
 • 2. istvang58 2013. április 19. 09:27
  „A vénynélkül kapható gyógyszerek egy kalap sza....t érnek. A 21. század legnagyobb pénzcsalása.
  A szilva az az egyik leg jobb altatószer, csak az a baj minnél többet iszok belőle annál jobban esik. Rosszul még soha nem esett.”
 • 1. Fernandes 2013. április 19. 08:28
  „Manapság meg biztosan a gyógyszergyártók nem nézik jó szemmel a népi gyógyászatot, pedig inkább ezt kellene propagálni. Ömlenek a rádióból, tv-ből a gyógyszer reklámok, ráadásul mindig elhadarják a végén a " kockázatokról és mellékhatásokról..." kezdetű strófát, a frász kerülget már tőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatéves az életjáradék-program, de még senki sem szerződött

Érdeklődők vannak a vásárhelyi önkormányzat életjáradék-programja iránt, ám eddig még senki sem szerződött a várossal. Tovább olvasom