Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Hajnalig tartott a vásárhelyi közgyűlés

Elfogadta a vásárhelyi közgyűlés csütörtök éjszaka a tavalyi zárszámadásról szóló beszámolót, ám nem rendelt ki a kórház élére önkormányzati biztost. A testület tudomásul vette a kórházigazgatónak az intézmény anyagi helyzetéről szóló beszámolóját. A Nyitott kapuk kiadvánnyal kapcsolatban a többség elfogadta: tévesen szerepelt az impresszumban kiadóként a város.
Lapzártánk után kezdődött meg a csütörtök esti vásárhelyi közgyűlésen a tavalyi zárszámadás, illetve az Erzsébet-kórház helyzetével foglalkozó beszámoló vitája. Mint arról beszámoltunk, a rendkívüli ülést ellenzéki képviselők kezdeményezték. A zárszámadással kapcsolatban a munkáspárti Havránek Ferenc egy általa meg nem nevezett könyvszakértő megállapításaira támaszkodva vitatta a Varga Jánosné könyvvizsgáló által leírt számok némelyikét. Ám Vargáné elmondta: könyveléstechnikai okok miatt a számok eltérőek, s elmagyarázta, hogy azok hogyan is értendők. Havránek, aki Lázár János polgármester többszöri felszólítására sem nevezte meg könyvszakértőjét, azt is elmondta, véleménye szerint tavaly kevesebb adót szedett be a város, mint az előző években.

Az adócsoport munkatársa ezt számadatokkal cáfolta. Hamvas Ödön és Lázár János azon vitatkozott, vajon most mennyi is a város adósságállománya. Hamvas szerint 11,8 milliárd forint a hitel, Lázár szerint 5,6 milliárd, ami majd 2025-re nő a kamatokkal együtt 11,8 milliárdra. A fideszes Havasi Katalin szerint a tavalyi zárszámadási rendelet azt tükrözi, hogy a város pénzét a település javára használták fel. A zárszámadásról szóló rendeletet a testület végül este 10 után szavazta meg.

Másfél órával később, hosszas felszólalások után vette tudomásul a testület a kórház idei adósságállományáról szóló beszámolót. Mint kiderült, az intézmény 30 napon túli tartozása március 31-én 106 millió forint volt. A szocialista Hernádi Gyula fontosnak tartva, hogy a kórház működési színvonala ne csökkenjen, javaslatokat fogalmazott meg a takarékoskodás érdekében. Lázár János nyomatékkal hangsúlyozta, a jelenlegi városvezetés mindent megtesz, hogy megtartsa az intézményt a jelenlegi szakmai színvonalon. S bár Havránek javasolta, nevezzenek ki önkormányzati biztost a kórházba, erre nem került sor.

A testület a hajnali órákban tárgyalt a Hódmezővásárhely a Nyitott kapuk városa című kiadvány megjelenésének körülményeiről. Az ellenzéki képviselők szerint ezt a kampánykiadványt a város fizette. Havránek Ferenc szerint Lázár János összekeverte a város és a saját kasszájának kulcsait. Lázár János szerint a nyomda tévesen tüntette fel a kiadót, s ezért levélben kért tőle elnézést. A közgyűlés végül tudomásul vette, hogy a kiadványra téves impresszum került, s a felelős kiadó nem a város, hanem Lázár János volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli esti közgyűlés Vásárhelyen

Nem kell önkormányzati biztos a kórház élére, állapította meg tegnap Varga Jánosné független… Tovább olvasom