Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Három kriptára bukkantak: nem tudni, kiket temettek a vásárhelyi görögkeleti templom mellé

Hódmezővásárhely - Három, téglából épített földalatti kriptát fedeztek fel a vásárhelyi görögkeleti templom közvetlen közelében, az épület felújítása és a tereprendezés közben. Kettőbe be tudtak menni a régészek. A földalatti sírkamrákat érintetlenül hagyták, de feltöltötték.
A vásárhelyi görögkeleti templom felújítása, illetve a közvetlen környezetének rendezése során három földalatti, téglából épített hatalmas kriptára bukkantak a kivitelezők. Két kriptát a templom művelődési központ felőli oldalán, míg egyet a Z bérházak felőli park rejtett. A földalatti temetkezőhelyeket csak néhány centiméternyi pázsitos föld rejtette. Az építmények felfedezése miatt a templomfelújítás egy időre meg is torpant.

A frissen felfedezett, téglából épített kriptákat (kis képünkön), végül visszatemették. A szerző felvételei
A frissen felfedezett, téglából épített kriptákat, végül visszatemették.
A szerző felvétele

Megújul a templom

A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program részeként újítják fel az 1783-ban elkészült, 1806-ban tornyot kapott, majd 1889-ben özv. Lotta Jánosné adományából restaurált görögkeleti templomot. A külső homlokzatot és a tetőt a város, míg a belső tereket a Budai Ortodox Egyházközség újítja fel. Az egyházmegye a munkálatokra 38 millió forint támogatást nyert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

– A kripták közül az északi az idők folyamán beomlott, és iszapos földdel tömődött el, míg a másik kettő érintetlen maradt. Azért okoztak meglepetést, mert nem maradt fenn írásos nyoma létezésüknek, és a szájhagyomány sem őrizte meg emléküket – mondta lapunknak Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ régésze.

A régészek a két érintetlen kriptába leereszkedve harmincnál is több elhunyt maradványait, illetve festett koporsókat, üvegtégelyeket, gyógyszeres üvegecskéket illetve egy fémpénzt találtak. Olyan mellékleteket, amelyek az ortodox temetkezési szokásokat jellemzik ma is.

– Utólag már nem lehet megállapítani, hogy kik nyugszanak itt – tette hozzá a régész. A kriptákat, miután azok teteje nem bírta volna el az ide tervezett térburkolat súlyát (felettük eddig füves pázsit húzódott), a Kulturális Örökségvédelmi Iroda hozzájárulásával földdel feltöltötték, majd visszatemették.

Olvasóink írták

 • 7. cleanx 2011. november 28. 17:54
  „Olyan nagy meglepetés nem érhette őket...,ha jól látom csupa zöld mohás a teteje. Gondolhatták, hogy nem gördeszka rámpa.”
 • 6. Queenmargareth 2011. november 28. 17:46
  „ajjajj, Magyarország
  Dr Csont megoldotta volna már a rejtélyt azamerikába...........”
 • 5. booo 2011. november 28. 17:43
  „A képen szépen zöldell az összes növény, gondolom nem most találták, csak amolyan helykitöltő cikknek szánták.
  Véleményem szerint sírgyalázás lenne betemetni, megbolygatni a sírokat. Ha a régészek dokumentáltak mindent, akkor se szabadna megbolygatni a sírhelyet. A díszburkolat meg ebből a szempontból huszadrangú.

  A Rapcsák utcát mikor állítják helyre hogy mehessen a forgalom a 45-ös úton?”
 • 4. Lenry 2011. november 28. 16:56
  „3. Dongó

  nyugalom!
  valószínűleg amit kellett, azt összeszedték a régészek, a maradékot meg minek így hagyni? csak tönkretették volna a huligánok.

  egyébként meg te örülnél, ha egy ősöd sírját feltúrnák? csontjait megszentségtelenítenék azzal, hogy kiássák és vizsgálgatják?”
 • 3. Dongó 2011. november 28. 16:37
  „Bűntett a történelem ellen. Mi az hogy visszatemették, hát a régészeti érték az semmi?
  Na látjátok tisztelt Vásárhelyiek, itt ezt is lehet. A térburkolat az fontos, de a történelem, a régészet az nem. Ez jellemzi lázárfalvát, pusztítani a múltat és ezek a bábuk még boldogan bólogatnak neki. Amikor egy csávó számon kérte a parókia lebontását a kisnapoleontól, a válasz az volt, hogy neki joga van erre, mivel a nagyapja építette. Ez még a Kulturális Örökségvédelmi Irodát is tudja terrorizálni. Szégyen! Szégyen! Szégyen!
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 2. abai 2011. november 28. 14:21
  „De az érmére nincs az rávésve, hogy kik nyugszanak a kriptában.”
 • 1. favágó 2011. november 28. 11:57
  „Ki kellene hívni a CSI-t! Nekik minden ilyesmi sikerül 50 perc alatt!:-) Esetleg ha megnézné valaki, egy hozzáértő azt az érmét, lehetne valami közelebbit is tudni!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPV-védőoltás hatodikos diákoknak

2008-tól eddig 631 vásárhelyi diáklány kapta meg a humán papilloma vírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást. Tovább olvasom