Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Háromszor is magától dőlt a fa

Villanyvezetékre, közútra és egy társasház elé is fa dőlt a hét végén Vásárhelyen, szerencsére ember nem sérült meg. Az öreg fákat a város kertészei rendszeresen ellenőrzik, amint betegséget látnak, intézkednek, ha kell, kivágják a fát. Az elmúlt napok eseményeit szerencsétlen egybeesésnek tartják.
Csak a szerencsén múlt, hogy nem okozott balesetet az a három fa, ami a hétvégi viharos szelek következtében dőlt ki Hódmezővásárhely közterületein. A tűzoltóságtól megtudtuk: az első jelzést pénteken kapták, ekkor Batidánál dőlt ki egy fa az útra, ám mire a segítség a helyszínre érkezett, a bejelentők elvonszolták a törzset.

– A következő bejelentés még aznap este érkezett: a Vörösmarty utcánál villanyvezetékre dőlt egy fa, kollégáink a rendkívül balesetveszélyes helyzetet úgy oldották meg, hogy levágták az ágakat. Vasárnap a Rudnay Gyula utca egyik házából telefonáltak: kapujuk elé dőlt egy fűzfa, balesetet szerencsére ez sem okozott, a veszélyes ágakat ott is eltávolították kollégáink – mondta lapunknak Pálinkó Endre, a vásárhelyi tűzoltóság ügyeletese, aki hozzátette: más kárbejelentés a viharral kapcsolatban nem érkezett.

– Több szép és igencsak koros fasorral is büszkélkedhet Vásárhely, mindenekelőtt említést érdemelnek a Kossuth tér óriásai. A legtöbb öreg fát folyamatosan ellenőrizzük, és nem jellemző, hogy súlyosan beteg növények veszélyeztetnék az itt élők egészségét, hiszen ha beteg, korhadt fát találunk, kivágjuk. Annak, hogy az utóbbi napokban több fa is kidőlt, inkább az időjárás és a véletlen az oka, hatalmas erőhatások érhetik egy-egy szeles napon az ágakat – mondta Drahota Lilla, a város főkertésze.

Megtudtuk: a növények szempontjából nem mindegy, hogy esővel együtt, vagy csak „magában" fúj nagy erejű szél, hiszen ez előbbi esetben akár teljesen egészséges fa is megadhatja magát. A lakott területek közelében álló ligetek fái korukat tekintve nem tekinthetők aggastyánoknak, a főkertész szerint nincs olyan városrész, ahol különösen nagy veszélyt jelentenének.

Vannak a városnak olyan facsoportjai is, amelyek különösen nagy figyelmet igényelnek. Az évszázados Epreskert fáit eredetileg selyemhernyó-tenyésztés céljából telepítették Vásárhelyre, a matuzsálemek ma már inkább koruk és kinézetük miatt értékesek. Védelmük érdekében a vásárhelyi kertészek csonkolták a fákat, és az odvakat, üregeket kezelték, így sikerült elérni, hogy ne pusztuljanak el a fák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinetár Dóra újra Vásárhelyen énekel

Szinetár Dóra is fellép augusztus 18-án a vásárhelyi szabadtéri kulturális fesztiválon, a Budapesti… Tovább olvasom