Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hat intézményt vontak össze Vásárhelyen

A Kapcsolat Központ létrehozásával az elmúlt évek talán legnagyobb intézmény-összevonását hajtotta végre a vásárhelyi önkormányzat. A város szociális területén működő hat intézményből egy lett, főigazgatója Bálint Gabriella, az egykori pedagógiai és szolgáltató központ vezetője. Az összevonás nem jár létszámleépítéssel, a régi intézmények vezetői szakmai irányítók maradhatnak.
Hat intézmény helyett pár hét múlva már csak egy fogja össze Vásárhely szociális szféráját. Ezzel a lépéssel pedig az elmúlt évek talán legnagyobb beolvasztási akcióját hajtotta végre a város közgyűlése. Megszűnt az önállósága a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának, az Arany János utcai szociális gondozási központnak, a hajléktalanokat ellátó intézménynek, a szakosított szociális otthonnak, az egyesített bölcsődei intézménynek, valamint a pedagógiai és szociális szolgáltató központnak. Helyettük pedig június 30-ától egyetlen, a szociális szférát átfogó önkormányzati intézmény működik majd, mégpedig Kapcsolat Központ néven.

Az összevonást egy tavalyi szakértői vélemény javasolta a vásárhelyi közgyűlésnek, azzal az észrevétellel, hogy más szerkezeti felépítésben, összehangolt munkával erősebbé válhatna a városi szociális háló. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenkinek támasza lesz a Kapcsolat Központ – foglalta össze tömören az intézmény feladatát annak főigazgatója, Bálint Gabriella, akit a képviselők egyhangú szavazással választottak meg a legfőbb vezetőnek. Nem egyedül végzi majd az irányítói munkát: az alapellátásnak, a szakellátásnak és a gazdasági területnek is külön igazgatója lesz.

Az egykori intézmények vezetői is a helyükön maradhatnak, bár nem igazgatóként, hanem szakmai irányítóként, így létszámleépítéssel nem jár a beolvasztás. Bálint Gabriella szerint ugyanis csak közösen lehet sikerre vinni az új szervezetet, s nemcsak szakmailag, de gazdaságilag is. Egyes feladatok ellátását nem fedezi a normatíva, de bővítve a tevékenységi kört, plusztámogatásra lehet szert tenni, így pedig veszteség helyett legalább nullszaldós gazdálkodás érhető el.

Új támogató szolgálat létrehozása, még több idősklub életre hívása, a szociálisan rászorulók még kedvezményesebb étkeztetése, vagy éppen hospice szolgálat kialakítása – sorolta jövőbeni elképzeléseiket Bálint Gabriella.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás egy öngyilkosság után

Első regényével jelentkezett az ünnepi könyvhéten a vásárhelyi Fehér József (képünkön). A… Tovább olvasom