Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hat katonasírt találtak a Dilinka temetőben

Hat katonasírt találtak a Dilinka temetőbenDiákok is segítettek megtisztítani a katonasírokat.
A halottakra emlékezés jegyében szervezett hadisírgondozást a Történelmi Vitézi Rend szombaton a vásárhelyi Dilinka temetőben, ahol hat, eddig ismeretlen katonasírt fedeztek fel és hoztak rendbe, illetve tucatnyi, már felújított fejfát szépítettek meg a Bethlen-gimnázium diákjaival közösen.
A Történelmi Vitézi Rend tagjai – a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjaival és segítőkkel kiegészülve – szombat délelőtt névjegyzék és térkép alapján próbálták megkeresni nyolc, eddig ismeretlen helyen nyugvó katona sírját a vásárhelyi Dilinka temetőben. Hat fejfára leltek a sírgondozók, illetve több olyan családi, borostyánnal eltakart, benőtt sírboltot is felfedeztek, ahol idegenben elesett és eltemetett hozzátartozójuknak állítottak emléket. A kutatást követően a sírokat kiszabadították a növény fogságából, a fejköveket letakarították, a feliratokat újraírták, a sírhantokat megigazították, és nemzeti színű szalagot kötöttek rá.

A Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság ma este 6 órakor a Szent István-templomnál, a Szent Jobb országjárását megörökítő emléktáblánál eleveníti fel a Felvidék déli, magyarlakta sávjának 1938. évi visszacsatolását. Az 1939-ben felvésett szöveg az 1938. november 2-án ratifikált első bécsi döntésre utal, amelynek következtében néhány évig újra magyar zászló lengett Komárom, Nyitra, Losonc, Kassa, Munkács, Ungvár és Beregszász középületein és közterein. A halottak napi tisztelgés során az emlékezők az Arany, vagyis a római katolikus, a Dilinka és a Kincses temető hősi parcelláiban gyújtanak mécsest a hazáért életüket áldozó katonák sírjainál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják a Fészket

Bontják a Fészket
Már a látványosabb, észrevehetőbb munkákhoz érkezett Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utca 12-14. szám alatti társasház, a Fészek bontása. Tovább olvasom