Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél - fotók

Egy homokbánya területén bukkantak a különleges sír nyomaira. Férfiak, nők, gyerekek tetemét egyaránt rejti.

Különleges „tömegsír" nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén - a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek - tudtuk meg Medgyesi Konstantintól, a Móra Ferenc Múzeum tudományos- és közönségkapcsolati igazgatóhelyettesétől.
 
Fotók: Móra Ferenc Múzeum
Fotók: Móra Ferenc Múzeum

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványok az oszlás különböző fázisaiban egy időben lettek eltemetve mintegy 2800–2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben mégsem tekinthető tömegsírnak.


A rendkívüli jelenség magyarázatát Pópity Dániel, a Móra Ferenc Múzeum ásatásvezető régésze ekképpen vázolja: "Minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból, vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemetik."

A humán csontanyag helyszíni elemzését Dr. Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros szatír garázdálkodott Vásárhelyen

Több Facebook poszt is született a nem mindennapi esetről. Egy férfit előállítottak. Tovább olvasom